≫ 

"Mučiteljka" slonova odlučila da zatvori park zbog korona virusa: Park, srećom, više neće biti isti

Biće posvećen edukaciji o slonovima

  • 0
Čeng Mai Čeng Mai / pixabay.com

Vlasnica parka slonova u Čang Meju na Tajlandu je još ranije bila na meti osude svih, koji razmišljaju o pravima životinja. Činjenica da je zarađivala izrabljujući slonove je razlog zbog koga su mnogi borci za prava životinja često o njoj pričali i pisali.

Baš zato je i počela da razmišlja o ideji da promeni koncepciju Maesa parka slonova. U tome joj je definitivno pomogla i trenutno aktuelna pandemija korona virusa.

Nedavno je i zvanično park zatvoren za turističke posete, budući da je beležio značajan pad, što je naravno i sasvim očekivano u ovom trenutku.

Iako se ranije moglo čuti da se u ovom parku odgovorno postupa sa slonovima, činjenica da su oni obavezni da nose sedišta, kako bi bilo udobnije turistima, je navela mnoge borce za prava životinja da svoju pažnju usmere upravo na vlasnicu parka u Čang Meju, Anhli Kalampičit.

Zato i jeste počela da razmišlja o promeni celokupnog koncepta, pa je za CNN izjavila: Kada se ponovo bude otvorio, park će umesto toga da bude fokusiran na edukaciju posetilaca o slonovima i životinje više neće biti prisiljavane da budu prevozno sredstvo turistima ili za izvođenje trikova.

Još od 70–ih godina je vlasništvo ovog tajlandskog parka u rukama porodice Kalampičit, budući da ga je osnovao njen pokojni otac.

U donošenju odluke da promeni namenu svog parka se rukovodila radom još jednog tajlandskog Parka prirode za slonove, koji je nekoliko puta posetila i uverila se u plemenitost svih koji su u njemu zaposleni. Naime, u tom parku se oporavljaju upravo slonovi koje su ljudi izrabljivali na razne načine.

Upravo iz tog razloga je i izjavila za CNN: Želimo da uradimo istu stvar i u Maesa parku slonova, umesto da ih koristimo kao prevozno sredstvo.

U parku trenutno ima 78 slonova. A za mnoge od njih će nakon završetka pandemije korona virusa, čini se život krenuti u mnogo boljem smeru. Neki od njih će i prvi put moći da uživaju, jer neće biti u obavezi da nose sedišta za turiste ili izvode trikove, kako bi ih zabavili.

(A.B./Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA