≫ 

Španski hotelijeri i ugostitelji ne pamte veću krizu od Drugog svetskog rata

Barselona i Madrid nikad prazniji

  • 5
Španija foto: pixabay.com

Većina hotela i restorana širom Španije je zatvorena već nekoliko nedelja zbog pandemije korona virusa. Ova zemlja nažalost drži neslavan rekord po broju preminulih i zaraženih ljudi. Već na samom početku epidemije u Španiji su hoteli i restorani zatvorili svoja vrata za posetioce.

Danas se, međutim svi vlasnici smeštajnih i ugostiteljskih objekata ne samo u Barseloni i Madridu, već i u ostalim španskim gradovima, suočavaju sa neverovatnim teškoćama.

Nezapamćena ekonomska kriza

Da bi se stekla jasna slika o razmerama ekonosmke katastrofe u španskom ugostiteljstvu i turizmu, treba imati na umu da čak 11% BDP–a zemlje zavisi direktno od turizma.

Kako je 12. marta izjavio Ramon Estalela iz Udruženja španskih hotela, a prenosi The Guardian: Cunami je stigao. Meteorit je pao na nas i moramo videti kako ćemo da preživimo.

Primera radi, sve do 14. marta i proglašenja epidemije u zemlji, u Barseloni je radilo ukupno oko 10 hiljada smeštajnih i ugostiteljskih objekata. Zatim je otkazan Svetski kongres o mobilnim telefonima, koji svake godine gradu donese oko 500 miliona evra. U pitanju je jedan od najposećenijih kongresa takve vsrte, na kome se predstavljaju proizvodi najeminentnijih kompanija u svetu mobilne telefonije, pa je i praktično nemoguće naći smeštaj tih 4 dana u Barseloni.

Posle kongresa su otkazane i druge manifestacije, po kojima je Španija poznata, što je dovelo do još većeg smanjenja potencijalne zarade.

Iako je poznato da se turizam u ovoj zemlji suočavao u prošlosti sa raznim nedaćama, hotelijeri i vlasnici restorana, ali i svi ostali koji su zaposleni u sektoru turizma su saglasni da takvu ekonomsku krizu ne pamte još od Drugog svetskog rata.

Kako prenosi Guardian, Vlada Španije je uvela brojne mere kako bi olakšala zaposlenima u tom sektoru. U zvaničnom saopštenju je navedeno. Nastavićemo da radimo na garantovanju sigurnosti i zaštite najugroženijih i nikoga nećemo ostaviti nezbrinutog. Borimo se protiv virusa na zdravstvenom planu, ali i društveno i ekonomski.

Španija foto: pixabay.com

Obećana je hotelijerima, vlasnicima restorana i ostalima u sektoru turizma pomoć, kako bi ekonomija u Španiji i dalje bila stabilna. Ipak, Estalela smatra da zemlja mora preciznije da odredi mere, kako bi kompanije i dalje funkcionisale, a radnici bili bez straha od otkaza.

Problem se javlja i među dobavljačima, jer vlasnici ugostiteljskih i smeštajnih objekata vrlo verovatno neće biti u mogućnosti da na vreme izmire svoje obaveze. Osim njih, problem je i sa zaposlenima u sektoru održavanja i higijene, ali i sa svim ostalim radnicima.

Mnogi restorani i hoteli se ipak odlučuju za varijantu da privremeno otpuste radnike, a da im nadoknadu za taj period isplaćuje država. Dodatni je problem u tome što je doneta odluka da ako neki radnik bude privremeno otpušten, vlasnik kompanije ima obavezu da ga vrati na posao u trajanju od minimum 6 meseci. Logično je što se vlasnici pitaju kako će to izgledati, jer u ovom trenutku nemaju ideju ni koliko će im radnika biti potrebno kada se čitava ova situacija završi.

(A.B./Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Han

    11. april 2020 | 09:42

    Ima Barselona zaliha, od njihovih glupih, taksi na sve pa nek se otvore.

  • Pravednik

    11. april 2020 | 10:05

    Greše, treba porušiti hotele da ne ostane cigla na cigli i otrovati zemlju da ne rađa pet godina, e onda bi bilo kao posle drugog svetskog rata... Razmažena generacija, nema pojma šta je to glad i nemaština...

  • Viktor

    11. april 2020 | 14:11

    Nema Barsa pojma sta prava kriza znaci. Kada se budete tukli i oči vadili za veknu hleba koji bacaju iz kamiona mozemo da pricamo....

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA