Nije fotošop, ovo stvarno postoji: "Tečna duga“ je najčudesnija reka na svetu

Kroz planinsku oblast Seraniija de la Makarena teče Kanjo Kristales, reke koju zbog njenog kolorita mnogi nazivaju edenskom

  • 4
Kanjo Kristales, Kolumbija, Reka, Reke Reka Kanjo Kristales u Kolumbiji, koju nazivaju i „Tečna duga“. Foto: Wikimedia Commons/Mario Carvajal/Astromario

„I nasadi Gospod Bog vrt u Edemu na istoku; i onde namesti čoveka, kog stvori. I učini Gospod Bog, te nikoše iz zemlje svakakva drveća lepa za gledanje i dobra za jelo, i drvo od života usred vrta i drvo od znanja dobra i zla. A voda tečaše iz Edema natapajući vrt, i odande se deljaše u četiri reke. Jednoj je ime Fison, ona teče oko cele zemlje evilske, a onde ima zlata, I zlato je one zemlje vrlo dobro; onde ima i bdela i dragog kamena oniha. A drugoj je reci ime Geon, ona teče oko cele zemlje huske. A trećoj je reci ime Hidekel, ona teče k asirskoj. A četvrta je reka Efrat.“ (Post. 2:8—14; „Biblija“, prevod Đure Daničića)

Seranija de la Makarena je planinska oblast u centralnoj Kolumbiji, u kojoj je tlo sačinjeno od kvarcitnih stena obrazovanih pre oko 1,2 milijarde godine.

Tuda teče i reka Guajabero, koja pripada basenu reke Orinoko, kao i njena pritoka, reka po imenu Kanjo Kristales, prepuna brzaka i vodopada, poznata i kao „Reka pet boja“ ili „Tečna duga“, koja se u periodu od jula do novembra pretvara u svojevrsni karneval vizuelnih senzacija.

Naime, tada njena voda poprima žutu, zelenu, plavu, ljubičastu, kažu čak i crnu, a naročito crvenu boju; za ovo poslednje odgovorne su biljke vrste Macarenia clavigera iz porodice Podostemaceae.

Jedan od razloga specifičnosti Kanjo Kristalesa leži u tome što se Seranija de la Makarena nalazi na granici Anda, Ljanosa i Amazonije, dakle, tri velika ekosistema sa vrlo raznolikom florom i faunom, čiji se živi svet na ovom svojevrsnom sastajalištu svetova mora prilagođavati oskudnoj stenovitoj površini, koja je izrodila vrlo zanimljiva evolutivna „rešenja“.

U samoj reci Kanjo Kristales postoji mnoštvo različitih vodenih biljaka, pored one koju smo već pomenuli, a koja se čvrsto drži za stene na mestima gde je rečni tok najbrži.

Voda je svuda neobično bistra, upravo zbog oskudnosti nutritijenata i malih čestica, pa sve to skupa tera ljude da govore o njoj kao edenskoj reci, iako ona to naravno ne može biti u striktnom smislu. Uživajte u fotografijama koje smo probrali.

(P. L.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA