≫ 

Kako je američko rajsko ostrvo uspelo da odoli korona virusu?

Bravo za Havaje!

  • 0
Havaji

Havaji / pixabay.com

Tradicionalna havajska reč, koja je poznata u celom svetu je postala sinonim za toplu dobrodošlicu. Aloha je izvedenica od proto-polinežanskog pojma, a prevodi se kao saosećanje, ljubav ili milost. Najčešće se koristi prilikom pozdravljanja.

Ipak, čini se da u trenutku kada je ceo svet pogođen pandemijom korona virusa, ova tradicionalna i vrlo pozitivna reč poprima drugačije značenje.

Poznato je da su ostrva trenutno mnogo ugroženija od oboljenja Covid-19 nego kopna, a primarno zbog neadekvatnog stepena zaštite.

Baš iz tog razloga, havajska neprofitna turistička organizacija Visitor Aloha je pokrenula inicijativu uz podršku Havajske turističke uprave, koja će obezbediti i finansijsku pomoć. Cilj ove inicijative je da se omogući putnicima, koji su zbog nedostatka finansijskih sredstava silom prilika ostali na ostrvu, da se vrate kućama.

Od kako je 6. aprila pokrenula program, organizacija uspela 20 posetilaca u matičnu zemlju, uključujućii  putnike sa Gvama, iz Los Anđelesa, Birmingema i Denvera, navodi New York Times.

Neodgovorni turisti

 

Predsednica i izvršni diirektor organizacije smatra da je većina putnika, kojima je kroz ovu inicijativu pružena pomoć, bila prilično neogovorna, jer su se odlučili da posete Havaje, iako je na snazi bila aktivna borba lokalnih vlasti protiv pandemije korona virusa.

Inače, ova organizacija pored uobičajenih aktivnosti, pruža i svu neophodnu pomoć posetiocima, što uključuje i pomoć u prevođenju i u svim drugim situacijama, kada im je to potrebno.

Havaji

Havaji / pixabay.com

Sve plaže na Havajima su zvanično zatvorene, a posete turista su smanjene za skoro 99 procenata. Uprkos tome, stanovnici ostrva su prijavili neke neodgovorne turiste, koji su se odvažili da posete plaže i uživaju na njima.

Kada je guverner, Dejvid Ige, 22. aprila objavio obavezan boravak u karantinu u trajanju od 14 dana za sve novopridošle, čak je 421 putnik stigao na Havaje, prema podacima Havajske turističke uprave. Nije navedeno precizno koliko njih je došlo u turističku posetu, ali se zna da je bilo 109 nerezidenata, odnosno putnika koji nisu imali prebivalište na Havajima.

- Vidim možda jednog ili dvoje turista dnevno, izjavio je za New York Times, stanovnik Vajkikija, Rajan Hauser. Malo je uvredljivo. Voleo bih da idem na plažu svaki dan, ako bih mogao, ali želim da svedem na minimum širenje Covid-19 i osiguram da kriva ostane ravna - dodao je on.

Havaji

Havaji / pixabay.com

Mada je borba protiv pandemije počela još 17. marta na ostrvu, kada je i guverner zvanično zamolio sve turiste da odlože boravak na 30 dana, postojali su oni koji su se o tu molbu oglupšili. Posle toga je uveden i obavezni karantin u trajanju od 14 dana za sve posetioce.

(A.B./Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA