≫ 

Evo kada se očekuju prvi turisti u Dubaiju: Veličanstvena metropola spremna za povratak stranaca

Emirati su se odlično izborili sa pandemijom

  • 2
Dubai Burdž Kalifa foto: pixabay.com

Priprema za doček turista je u Dubaiju u punom jeku. Prema trenutno aktuelnim podacima, prvi turisti bi trebalo da stignu već u julu.

Međutim, iako se tržni centri, restorani i hoteli ponovo otvaraju nakon što bude izvršen celokupan postupak sterilizacije, postavlja se pitanje kada će nacionalna avio-kompanija početi sa radom?

U toku prošle godine je Dubaji posetilo oko 16,7 miliona ljudi iz celog sveta. Skoro 58 miliona putnika je, prema podacima, prevezla državna avio-kompanija, Emirates.

Nakon što je tokom marta meseca zemlja ukinula turističke vize, planovi za otvaranje Dubaija se polako ostvaruju. Ambiciozni cilj je postavljen, uprkos pandemiji korona virusa. Od 24. aprila je dozvoljeno otvaranje restorana i maloprodajnih objekata, ali isključivo uz maksmalno poštovanje svih predviđenih bezbednosnih mera. Predsednik nacionalnog avio-prevoznika, Sir Tim Klark je za Telegraph izjavio da u roku od 48 sati od trenutka zvaničnog objavljivanja, Emirates može da počne sa radom.

- Jul bi bio mesec kada bi trebalo da počne avio-saobraćaj, smatra generalni direktor Odeljenja za turizam, trgovinu i marketing Dubaija, Helal Al Mari. Ipak, kako se situacija vrlo brzo menja, tako se menjaju i izjave nadležnih. Pa je prilikom gostovanja na televiziji Bloomberg izneo da se može desiti i da početak bude odložen za septembar. Mnogi međunarodni aerodromi i dalje su zatvoreni. Zaista se radi o bilateralnim diskusijama i mora se primeniti koordinisani pristup ponovnom otvaranju - rekao je tom prilikom.

Dubai foto: pixabay.com

Nesumnjivo je da će obavezan karantin i period njegovog važenja, ali i eventualne obaveze testiranja na Covid-19, kao i socijalno distanciranje, odnosno sve mere koje budu obavezujuće, i te kako uticati na kvalitet putovanja i na same putnike. Ako ne bude postojala adekvatna zaštita u vidu vakcine, nadležni u brojnim avio-kompanijama smatraju da mnogi planovi mogu lako da padnu u vodu.

Raspored sedišta u avionima svakako utiče na kršenje obaveze socijalnog distanciranja, nesumnjivo je. Zato ostaje da se vidi kako će biti definisani aerodromski protokoli, ali nacionalni prevoznik definitivno nastoji da što pre počne da obavlja posao.

U ovom momentu funkcionišu letovi u jednom smeru, do 5 svetskih aerodroma, uključujući i londonski Hitrou. Svakako Emirates maksimalno poštuje propisane mere, te sa njima usklađuje i svoje poslovanje, odnosno usluge koje pruža. Tako se, na primer, unapred prirpemaju kutije, u kojima se tokom leta služe putnicima obroci. U avionima više ne postoje časopisi, a gde god za time postoji mogućnost, sedišta se oslobađaju, kako bi bilo osigurano obavezno socijalno distanciranje. Prljag u kabinama je zabranjen, a dozvoljeno je uneti samo laptopove, ručne aktovke i predmete potrebne bebama tokom leta.

Postupak dezinfekcije je sproveden vrlo temeljno. Oko 750.000 litara sredstva za dezinfekciju je potrošeno, a dezinfekcija je trajala tokom cele sedmice, pod direktnim nadzorom Vrhovnog komiteta za krizu i upravljanje katastrofama u Dubaiju.

Osnovni cilj je obezbediti grad u potpunosti i dočekati potencijalne turiste na najbolji mogući način, kako bi i gosti i domaćini ostali bezbedni.

Da li vi razmišljate da posetite Dubaji?

(A.B./Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA