≫ 

Japanski restoran koji će nakon pandemije korona virusa biti po mnogo čemu jedinstven u svetu

Da li je ovo model koji će se usvojiti i u drugim zemaljama?

  • 3
Virus Outbreak Japan Daily Life Koji Sasahara

Kompanije i ugostiteljski, ali i objekti druge namene širom sveta, unose razne novine, ne bi li se na taj način adekvatno izborili sa pandemijom korona virusa. U skladu sa time je reagovao i jedan pab u zemlji izlazećeg sunca, pa je uveo potpuno novi pristup bezbednosti posetilaca.

Dakle, svako ko želi da uđe u tradicionalni japanski pab Kichiri Shinjuku, mora da prođe kroz specijalnu barijeru, gde će biti naprskan posebnim sredstvom za dezinfekciju.

Upitan da to prokomentariše, PR paba, Rieko Matsunaga je za CNN izjavio: Želimo da se kupci osećaju sigurno kada uđu unutra. Ovo je usmereno na promovisanje socijalnog distanciranja i sprečavanje infekcija.

Na ulasku u pab, goste dočekuje online domaćica, koja ih pozdravlja preko monitora i poziva ih da dezinfikuju ruke i pristupe merenju temperature. Zatim nailaze na nešto što podseća na aerodromski bezbednosni skener, gde borave 30 sekundi. Tom prilikom bivaju dezinfikovani, odnosno isprskani dezinfekcionim sredstvom na bazi hlora.

Kada i taj korak završe, dobiće kartu, koja će im pokazati gde treba da sednu. Da bi mogli da vide šta je na meniju, moraće da skeniraju QR kod i posle toga će moći da izvrše porudžbinu.

Svi posetioci sede odvojeni specijalnim pregradama od akrila.

Inače, komapnija Kichiro & Co. je vlasnik ovog paba, a koji postoji na ukupno 103 lokacije u celom Japanu. Od 14. maja je ova kompanija počela da instalira specijalne aparate za dezinfekciju gostiju. U tom smislu, gospodin Matsunga navodi: Postavili smo ga kako bismo podržali propisane smernice novog životnog stila. Želeli bismo da proširimo ovu tehnologiju i sarađujemo sa drugim restoranima.

 
 
 
Погледајте ову објаву у апликацији Instagram
Објава коју дели 新野・ビンスイ・俊幸🚦 (@niinotoshiyuki) дана

Međutim, stav Svetske zdravstvene organizacije ne ide baš u prilog takvom načinu dezinfekcije posetilaca, u cilju borbe protiv infekcije korona virusom.

- Prskanje ili rasprišivanje određenih hemikalija, poput formaldehida, sredstava na bazi hlora ili jedinjenja amonijaka, ne preporučuje se zbog štetnih uticaja na radnike u objektima, u kojima se koriste ove metode - navedeno je nedavno na sajtu te organizacije.

Uz to, stav SZO je da, na osnovu sprovedenih studija, prskanje dezinfekcionog sredstva na veću površinu nije efikasno u uništavanju kroona virusa.

U međuvremenu, Japan je jedna od retkih zemalja beleži donekle specifične mere, koje zbunjuju i mnoge stanovnike te zemlje. Do kraja meseca je na snazi vanredno stanje, a uvode se i smernice za socijalno ponašanje, koje mnogi smatraju čak i kontroverznim.

Nadležni su izneli preporuku da bi stanovnici trebalo da trajno usvoje propisane mere, koje se odnose na nošenje zaštitnih maski i obavezno držanje odstojanja od 2 metra. Takođe je preporučeno da gosti restorana treba da sede na otvorenom, bok uz bok, a da je poželjno i da na minimum svedu međusobne razgovore.

Video: Jeziv prikaz kako korona virus može da se prenese u restoranu

(A.B./Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA