≫ 

Zemlja u kojoj je čak 98 odsto manje turista nego lani: Skoro, pa ih nema

Pitanje je kako će živnuti?

  • 0
Fukok Ostrvo Fukok / pixabay.com

Na vijetnamskom ostrvu Fukvok, smeštenom kraj obale Kambodže, plakati koji su upozoravali turiste na opasnost od Covid-19 su odavno izbledeli i gotovo nestali na jakom suncu, kao i mnoštvo turista iz celog sveta, koji su ranije bili gosti na njegovim plažama.

Vijetnam je tokom aprila zabeležio pad posete od čak 98% u poređenju sa istim periodom 2019. godine zbog pandemije korona virusa, ali njegova borba protiv virusa je dala dobre rezultate. Vijetnam nema nijednog umrlog od posledica tog oboljenja, dok je obolelih 327. U kritičnom stanju se nalazi jedan pacijent, a ukupno je 279 izlečenih.

Upravo zato će Vijetnam biti prva država na području jugoistočne Azije koja će početi da oživljava ekonomiju, s tim da je još uvek na snazi zabrana dolaska stranih turisa. Zato su i mnogi turistički kompleksi pred zatvaranjem, dok istovremeno hoteli i ostali smeštajni objekti nude neverovatne popuste, ne bi li na taj način privoleli turiste da izaberu baš taj objekat za odmor.

U odmaralištu Mango Bai na Fukvoku, osoblje opremljeno hirurškim maskama uslužuje malobrojne goste, koji su mahom iz gradova Hanoj i Ho Ši Min.

Letovalište se mora prilagoditi ukusu lokalnih turista, smatra Ronan Le Bihan, generalni direktor odmarališta, a prenosi Skift.

Kompanije u oblasti turizma koje su fokusirane na strane turiste dugo će biti u problemima, smatra Bihan. Sada se možemo fokusirati na vijetnamsko tržište. Ali je to vrlo širok pojam. Pritom, nisu svi Vijetnamci zainteresovani za ono što nudimo.

Ipak, ovakav potez definitivno izdvaja Vijetnam u odnosu na regionalne konkurente, poput Tajlanda, Filipina i Indonezije, gde su još veća ograničenja putovanja.

Zarada od turizma je tokom protekle godine je u Vijetnamu iznosila oko 31,1 milijardu američkih dolara, što je skoro 12% BDP-a u zemlji. Tek oko 17% od 103 miliona posetilaca su stranci, koji su trošili tek nešto više od domačih turista u proseku.

Premijer Vijetnama je upozorio da postoji rizik od otvaranja granica za strance, pa je u tom smislu pozvao sve na promociju domaćeg turizma.

Fukok Ostrvo Fukok / pixabay.com

Kako je izjavio predsednik Vijetnamskog udruženja turističkih agencija i potpredsednik Vijetnamskog udruženja, Vu Binh, mnogi hoteli i aviokompanije su snizili cene za čak 50%, kako bi privoleli domaće turiste.

Oporavak domaćeg turizma bi trebalo da ojača globalni turizam, smatra Binh. Nakon što sredinom jula bude završen ovaj program, pokrenućemo drugi promotivni program, koji će biti usmeren na međunarodni turizam, a sve u zavisnosti od epidemiološke situacije.

Kako će sve to zapravo izgledati?

Nakon zatvaranja granica u zemljama jugoistočne Azije, domaći turizam zauzima primat, ali ipak sve to zavisi i od predviđenih ograničenja.

Poznato indonežansko ostrvo Bali predviđa otvaranje granica za oktobar, dok se i hoteli na Tajlandu pripremaju za eventualno otvaranje.

Jedna od opcija koja se intenzivno razmatra u Vijetnamu jeste pridruživanje zemljama, koje su se pokazale odlično tokom pandemije korona virusa.

Potpredsednik Savetodavnoig veća za turizam, Ken Atkinson je naveo da bi Australija i Novi Zeland mogle biti prve zemlje, čijim bi turistima eventualno mogao da bude dozvoljen ulazak u zemlju.

Fukok Ostrvo Fukok / pixabay.com

- Međutim, kako su Kina i Koreja naša interesna sfera i dva najznačajnija tržišta, to je vrlo važno imati pripremljene planove za otvaranje prema turistima iz tih zemalja, čim to okolnosti dozvole, izjavio je za agenciju Rojters Atkinson.

Da će upravo azijska tržišta biti prva, koja će se oporaviti smatra Vilijam Handrikman, generalni direktor čuvenog hotela Sofitel Legend Metropole, koji je primarno usmeren na turiste iz zapadnih zemalja.

- Morali smo da izvršimo određene promene, kako bismo se okrenuli domaćim turistima, rekao je. Pored ostalog, to podrazumeva i davanje vaučera za hranu u iznosu od 100 dolara.

Jasno je da je u Vijetnamu u porastu domaći turizam, a većina lokalnih avio-kompanija navode da su letovi dostigli pun kapacitet, uz poštovanje propisanih mera.

(A.B./Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA