≫ 

1.426 stepenika koja pružaju najlepši pogled u Crnoj Gori: Verujte nam, isplati se

Ako posetite Kotor ne zaboravite na tvrđavu San Đovani

  • 14
Kotor Kotor, Crna Gora / Foto: Pixabay / Kotor

Kada se uspenjete uz 1.426 stepenika iznad grada Kotora, bićete višestruko nagrađeni. Najpre ćete biti ponosni na sebe što ste savladali ni malo jednostavan uspon, a onda će vaše oči biti nagrađene prizorom - videćete svu lepotu Boke u jednom trenutku i shvatiti zašto je naš pesnik, Aleksa Šantić nazvao nevjestom Jadrana.

Kotorski bedemi

Za turističke posete su ostaci bedema iznad grada Kotora otvoreni u periodu od 1. maja do 30. septembra.

Ukoliko odlučite da upoznate jednu od znamenitoti ovog grada, to zadovoljstvo će vas koštati 8 evra, koliko je prošle godine iznosila cena ulaznice za obilazak bedema grada Kotora. Ulaznice se kupuju na dva punkta, odnosno na Škaljarskoj pijaci i na Parilu, odakle je i jedino moguće krenuti u obilazak.

Svakako se savetuje da ponesete vodu za piće i da obujete udobnu obuću, kako biste što lakše savladali celu stazu.

Tvrđava San Đovani i istorija zidina

Smatra se da je tokom 6. veka rimski car Jutsinijan naložio da se izgradi tvrđava, koju danas posećuju mnogi turisti.

Dužina kotorskih bedema se procenjuje na čak 4.500 metara. Širina bedema je u rasponu od 2 do 16 metara, a u pojedinim delovima dostižu visinu od čak 20 metara.

Prvi deo staze vas vodi do kule Svetog Roka. Iako je duga tek oko 200 metara, ta deonica je prilično zahtevna. Inače se tvrđava nalazi na 260 metara nadmorske visine, ali sama činjenica da su bedemi prilično krivudavi i da ima na njima baš dosta stepenica, znatno otežava uspon.

Iako sama kula na koju prvo nailazite nije dobro očuvana, tu već imate prilike da uživate u pogledu na krovove grada i Kotorski zaliv. U blizini se nalaze i crkva Svetog Nikole i katedrala Svetog Tripuna.

herceg novi kotor meljine bokokotorski zaliv foto: pixabay.com

Nakon što pređete još oko 300 metara uspona, stižete do crkve Gospe od Zdravlja ili Spasenja Bogorodice. Nakon epidemije kuge 1572. godine su Kotorani u znak zahvalnosti izradili ovu Svetinju.

U blizini te crkve se nalazi i deo bedema koji se naziva Mala tvrđava. Imate mogućnost i da se popnete na vrh te tvrđave, ali samo ako ste dovoljno pažljivi i hrabri, jer je stepenište u tom delu prilično strmo. Ali ako to učinite, nećete zažaliti, jer ćete videti i Kotor i Boku u svoj njihovoj veličini i lepoti.

Odatle možete izabrati kojim ćete putem do tvrđave San Đovani, kako je nazivaju Kotorani, odnosno tvrđave Sveti Ivan.

Zna se da je tokom 9. veka izgrađena tvrđava, a kasnije je i obnavljana. Bila je tu osmatračnica u prošlosti, baš zbog idealne visine i lokacije, tako da su Kotorani na vreme dobijali upozorenja o mogućim napadima.

A kada već dođete do te tačke, ne propustite da zabeležite fenomenalne pejzaže i odmorite uz svu tu lepotu, pre nego što se vratite u grad.

(A.B./Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • 124

    15. jun 2020 | 21:03

    Smemo da idemo tamo da gledamo?

  • Grad

    15. jun 2020 | 21:39

    Oaza mira i postovanja izmedju svih nacija i vjera,crnogorac,srbin i hrvat nikad nije bilo vazno ko si,nekad se ulazilo u crkvu sv.tripuna kao u crkvu sv.nikole nebitno od vjere.Treba znati da turci nikad nisu usli u njega tokom osvajanja zajedno sa Perastom!!

  • stank

    15. jun 2020 | 21:14

    Nikada dok sam ziv necu krociti a postujem laude koji tamo zive.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA