≫ 

Meksiko se otvorio za turizam, ali pravo je pitanje kako će to uopšte izgledati?

Dobrodošli u Puerto Valjartu?

  • 0
meksiko foto: pixabay.com

Poznato je da ekonomija u Meksiku dobrim delom živi od turizma, pa nije čudno što su meštani sada uzbuđeni, jer će nakon više od 10 nedelja plaže ponovo biti otvorene.

Slično kao u Sjedinjenim Američkim Državama, ekonomija Meksika će se otvarati po fazama i svaka država ima svoja pravila.

Plaže Puerto Valjarta i hoteli su ponovo otvoreni od 15. juna 2020. godine.

Pre toga se mogla videti policija kako patrolira plažama, trudeći se da sve drži dalje. Iako je Puerto Valjarta otvoren, obližnji sestrinski gradovi su odlučili da ostanu još uvek zatvoreni.

Kao jedan element faze otvaranja, osnovne usluge su sada dostupne, ali su generalno i dalje mesta zatvorena. Kafići ne rade na mnogim lokacijama, ali se restorani polako otvaraju, pa su svi uzbuđeni što će posao ponovo zaživeti. Navode se mnoge smernice za smanjenje prenosa infekcije, kao na primer da čuveni Malekon i dalje ostaje zatvoren za šetnje, ali i za ulične prodavače i izvođače.

Pravila su tu da bi svi ostali sigurni. Svako mora da proveri temperaturu pre nego što počne da radi bilo kakav posao, a i ruke i obuća moraju biti dezinfikovati. Osobe svuda nose maske, a ona se skida samo kada se jede i pije. Prodavači  na plaži nose masku dok prodaju hranu, piće i druge zanimacije.

Prošli su dani kada je plaža bila prepuna, jer hoteli sada imaju samo ograničen broj ležaljki. Ako nema ležaljke, nema ni usluge.

Zvanično obaveštenje o ponovnom otvaranju

Turistički biro Puerto Valjarta je najavio da će od ponedeljka 15 juna plaže koje se nalaze neposredno u blizini hotela biti otvorene za goste, a hotelima je dozvoljeno da rade sa 25% kapaciteta.

Bazeni u hotelima, zatim restorani i klubovi na plaži imaju dozvolu da budu otvoreni, ali to isto ne važi za hotelske teretane i spa centre.

Podrazumeva se da se zahteva od svakog hotela da se u potpunosti pridržavaju aktuelnih protokola, a što se odnosi i na restorane i kafiće.

Zvanično je omogućeno upravo kafićima i restoranima da otvore svoja vrata za goste u skladu sa protokolom, ali sa samo 50 procenata celokupnih kapaciteta.

Takođe, na međunarodnom aerodromu Puerto Valjarta, zatim u javnom prevozu, kao i na krstarenjima, te u vladinim kancelarijama i u supermarketima postoje određena ograničenja.

Turizmu preti pad od 70 odsto Foto: Pixabay.com

Protokol nazvan Sigurna putovanja je važeći u ovoj državi, a na taj način je taj deo Meksika pokazao da ispunjava sve svetske standarde po pitanju higijenske i sanitarne zaštite.

Još uvek će izleti i sve rekreativne aktivnosti da budu obustavljene. A barovi, tržni centri i noćni klubovi, kao i 12 km dugo šetalište Malekon, ostaju zatvoreni.

Naravno da turistički biro Puerto Valjarta na kraju saopštenja poziva sve stanovnike i goste da praktikuju socijalno distanciranje kada su napolju i da kada to nije moguće, da koriste masku.

Sada je sve normalnije

Iako je navedeno da su izleti i rekreativne aktivnosti još uvek obustavljene, postoji određena doza zabune. Naime, na plaži Puorto Valjarta možete iznajmiti skije, kako navodi Travel Codex ili otići u obilazak o bližnjih ostrva, a možete i da ronite. Izleti se nalaze u ponudi i život se polako vraća u normalu.

Primećeni su i začajni popusti, a kako bi lokalno stanovništvo privuklo više turista.

Kopneni prelaz između Amerike i Meksika i dalje ostaje zatvoren, ali je zato lokalni aerodrom otvoren.

Ukoliko odlučite da posetite Meksiko, znajte da su svi turisti dobrodošli nakon merenja temperature i izvršene zdravstvene procene.

Video: Korona virus ih je praktično osakatio, a sada nude besplatan smeštaj za turiste

(A.B./Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA