≫ 

Pre pandemije je bio preplavljen turistima: Prelepi evropski grad koji se bori za opstanak

Nadležni u Veneciji počinju da razmatraju obavezno uvođenje gradske takse, kako bi na taj način donekle pomogli spasavanju grada

  • 0
venecija, godnola, gondole, kanali Venecija / Foto: Pixabay

Pre nedavno proglašene pandemije korona virusa, Venecija je bila preplavljena turistima. Mnogi stanovnici grada su živeli od tih poseta, u to nema nikakve sumnje.

Ipak, turisti iz celog sveta koji su posećivali Veneciju bili su oduševljeni što njenim kanalima, što arhitekturom, tako da je grad beležio posetu od čak oko 30 miliona turista u toku godine.

Međutim, kao i za sve takve atrakcije, pandemija korona virusa je, čini se, išla na ruku donekle jedino ljudima koji žive na mestima koja su turističke atrakcije, jer su sada prvi put imali priliku posle mnogo vremena da uživaju u lepotama svojih gradova, a društvenim mrežama su se delile slike iz venecijanskih kanala, čija voda se u periodu bez turista u velikoj meri iščistila.

Ipak, ne može se reći da tako misle baš svi građani Venecije, a posebno ne oni, koji su živeli od turista. Primarno mislimo na vlasnike prodavnica suvenira, koje su i te kako na gubitku usled zatvorenih granica i nedolaska turista.

Sličnog mišljenja su i turistički vodiči, ali i svi koji su zaposleni u turizmu. Nadaju se da će korak po korak, ipak posete turiste iz celog sveta polako biti normalizovane.

Svi koji u ovom trenutku posećuju Veneciju moraju biti podvrgnuti prvo proveri telesne temperature pre ulaska u gradske znamenitosti. Podrazumeva se da moraju držati i socijalnu distancu, koja je preporučena.

Nadaju se mnogi stanovnici Venecije da njihov grad ipak neće biti uništen usled manjka turističkih poseta. Ali se mora priznati da su mnogi sa pravom u strahu od toga kako će se situacija razvijati.

Nadležni u Veneciji počinju da razmatraju obavezno uvođenje gradske takse, kako bi na taj način donekle pomogli spasavanju grada u ovom trenutku.

Venecija, Italija Foto: Tanjug/AP

Kako je za CNN navela Lorenza Lajn, predsednica Asocijacije hotela u Veneciji: Cenimo sve goste koji dolaze u Veneciju, ali takođe svako od njih mora da bude upoznat sa time šta ga očekujei  da poštuje naš grad.

U ovom trenutku Venecija se bori za preživljavanje, a u čemu joj pomaže i specifičan način funkcionisanja, po kome je jedinstvena.

(A.B./Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA