≫ 

Raj na zemlji u kojem su zabeležena samo 3 slučaja korona virusa: Upoznajte Angvilu

Svi su do sada već uspešno izlečeni

  • 0
angvila foto: printscreen/Youtube/Travel + Leisure

Ako postoji raj na zemlji, onda se on nalazi na Karibima. To će potvrditi svi, koji su imali sreću da posete neku od destinacija u tom delu sveta.

Između Karipskog mora i Atlantskog okeana se nalaze Mali Antili. U njihovom najsevernijem delu se nalazi ostrvo Angvila, ukupne površine oko 90 km kvadratnih.

Ostrvo u obliku jegulje 

S obzirom na to da na španskom, italijanskom i francuskom jeziku termin angvila u različitim varijantama znači jegulja, to se pretpostavlja da je ovo ostrvo naziv dobilo upravo po svom obliku, koje podseća na ovu ribu.

Na ovom ostrvu živi nešto više od 13.000 ljudi. Podaci pokazuju da su ukupno 3 osobe zaražene korona virusom na Angvili, a isto toliko je i izlečenih. Preminulih do današnjeg dana, na svu sreću nema, pa se u tom smislu može reći da se zemlja odlično izborila sa pandemijom.

Inače je ostrvo Angvila britanska prekomorska teritorija i jedna je od 16 okupiranih teritorija na svetu.

Pronađeni su ostaci ljudskih naselja na ovom ostrvu, za koje se navodi da datiraju iz 600. godine pre Hrista. Smatra se da su ostrvo prvobitno naseljavali američki Indijanci, sa područja Južne Amerike.

Do danas se sa sigurnošću ne može reći kada su Evropljani otkrili ovo ostrvo.

Prema jednim istraživačima, to je još učinio Kolumbo 1493. godine, dok drugi tvrde da je Angvila otkrivena od strane francuskih istraživača u drugoj polovini 16. veka.

Međutim, ono što se sigurno zna, jeste da je početkom 1650. godine ostrvo kolonizovano i to od strane Engleza, koji su došli iz ostrvske države Sent Kits i Nevis.

angvila foto: printscreen/Youtube/Travel + Leisure

Vrlo brzo posle toga su ostrvo zauzeli Francuzi, a zatim je ponovo vraćeno u ruke engleske vlasti.

Sve do 19. veka je direktna uprava bila engleska, iako su se tome protivili stanovnici Angvile. U dva navrata je izbila i pobuna lokalnog stanovništva i to 1967. i 1969. godine, što je rezultiralo stvaranjem nezavisne republike.

Međutim, samo dve godine nakon toga je britanska vlast ponovo preuzela primat i od 1980. godine je ovo rajsko ostrvo posebna britanska prekomorska kolonija.

Po čemu je Angvila tako specifična?

Obale ovog ostrva su okružene koralnim grebenima, a samo ostrvo je upravo od korala i krečnjaka sačinjeno.

Država je nazvana po glavnom ostrvu, iako se u njegovoj neposrednoj blizini nalazi još 7 manjih ostrva, od kojih je većina nenaseljena.

Osim ostrva Angiljita, u tu grupu spadaju i Golo ostrvo, Pasje ostrvo, Sombrero i Ostrvo foka, kao i ostrvo nazvano Prikli Pir kejz.

Stanovništvo se uglavnom bavi ribolovom, a u poslednje vreme sve više i turizmom. Za razliku od većine turističkih atrakcija u tom delu sveta, Angvila se može smatrati autentičnih ostrvom. Na prvom mestu zato što je kruzerima zabranjeno da uplovljavaju u vode oko ovog ostrva, pa je ono koliko-toliko uspelo da očuva svoj duh.

angvila foto: printscreen/Youtube/Travel + Leisure

Na snazi je i zabrana gradnje visokih objekata i hotela, a ne rade ni kockarnice.

Putevi na ostrvu su uglavnom neasfaltirani. Što se kuća tiče, reč je uglavnom o o odvojenim kućama, slobodno možemo reći vilama, koje uglavnom imaju i sopstvenu plažu.

Zanimljivo je da u proseku skoro 70.000 noćenja na godišnjem nivou ima ovo ostrvo, što je zaista veliki broj kada se uporedi sa ukupnim brojem stanovnika.

Većina smeštajnih kapaciteta na ovom ostrvu podrazumevaju i izdvojenu plažu, što je svakako odlično za trenutnu situaciju.

(A.B./Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA