• 1

Velika Gospojina u Grčkoj: Legenda o Bogorodici i zmijama

Kefalonija krije dosta zanimljivih priča

  • 1
Velika gospojina, praznik

Foto: wikipedia

Nakon što su odgledali čuveni film Mandolina kapetana Korelija, u kome glavne uloge igraju Penelope Kruz i Nikolas Kejdž, mnogi su poželeli da otkriju lepote grčkog ostrva na kome je film sniman.

Međutim, Kefalonija je našem narodu postala naročito bliska i zbog gospodina Viktora Ruhasa, koji je jedan od Počasnih konzula naše zemlje u Grčkoj. A zahvaljujući saradnji koju ovo ostrvo ima sa beogradskom opštinom Voždovac, nemojte biti iznenađeni kada upoznajući ga naiđete na tablu sa natpisom Voždovačka ulica. Da, i to postoji na Kefaloniji.

Pored svega toga, sredinom avgusta svake godine, na praznik Velike Gospojine po Milankovićevom kalendaru, koji poštuje Grčka pravoslavna crkva, su oči svih Grka uprte upravo u ovo ostrvo. Svi sa nestrpljenjem iščekuju da li će se i ove godine javiti Bogorodičin znak, kako se veruje, odnosno da li će crkvu u mestu Markopulo opet posetiti zmije.

Bogorodičine zmije

U crkvi Panagija Laguvarda ili Panagija Fidusa u mestu Markopulo, koje je oko 30 kilometara udaljeno od Argostolija, glavnog grada Kefalonije se ova neobična pojava beleži od početka 18. veka.
Kako navodi lokalna legenda, ranije je tu postojao ženski manastir i na njegovim temeljima je sagrađena crkva. Kada su gusari napali manastir u želji da ga opljačkaju, sve monahinje su molile Bogorodicu da ih spasi. Jedna legenda dalje veli da je Bogorodica sve njih pretvorila u zmije, a svaka od zmija je imala i posebno obeležje na čelu, nalik krstu. Kada su gusari stigli do manastira, zatekli su samo zmije koje su puzale svugde po zidovima. Druga legenda navodi da je Bogorodica okružila manastir zmijama i tako spasila i monahinje.

Potpuno isto se događa i danas

Kefalonija, Grčka

Foto: Pixabay

Godine kada se zmije nisu pojavile

Zmije se obično pojavljuju nekoliko dana pre praznika Uspenja Presvete Bogorodice, a pojavljuju se u blizini zvonika. Tačnije u steni, na kojoj je sagrađen stari manastirski zvonik, koji je stradao tokom velikog zemljotresa 1953. godine.
Zadržavaju se takođe svega par dana i niko ne zna gde odu.
Ali se zna da će opet dogodine doći, ako se neće desiti ništa loše. Upravo zato mnogi vernici širom Grčke sa nestrpljenjem iščekuju da uoči praznika Velika Gospojina, koji se obeležava 15. avgusta čuju da su se zmije pojavile. Jer ako se ne pojave, to je znak sigurne nesreće.
Do sada se samo 2 puta to nije dogodilo.
Kada je počeo Drugi svetski rat se nisu pojavile i kada je ostrvo Kefaloniju zadesio izuzetno razoran zemljotres, 1953. godine.

Kako vernici reaguju?

Većina vernika se ne plaši da dođe u crkvu posvećenu Bogorodici i da izbliza vidi to Njeno čudo. Naprotiv, mnogi dolaze ne samo iz ostalih delova ostrva, nego i zemlje u periodu između 6. i 15. avgusta.
Pojedine majke i bake čak stavljaju na glavu mališanima zmiju, verujući da tako primaju Bogordičin blagoslov. Mnogi vernici ih rado uzimaju u ruke i maze. I nikada nikoga niti jedna ta zmija nije ujela, u to nema sumnje.
Za vreme liturgije se one nesmetano kreću kroz crkvu.
Nedugo nakon toga jednostavno odu, kao što su se i pojavile iznenada i vrate se naredne godine.
Iako su mnogi evropski naučnici pokušavali da pronađu neko naučno objašnjenje ove pojave, do danas niko u tome nije uspeo.

(A.B./Telegraf.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima