≫ 

Letite poput Supermena: Ljubitelji svemira, da li ste spremni da iskusite bestežinsko stanje?

"Poslednjih nekoliko meseci smo proveli radeći na našoj novoj web lokaciji i pronalazeći najsigurniji mogući način da ponudimo neverovatna iskustva bestežinskog stanja..."

  • 0
2001: Odiseja u svemiru Iz filma "Odiseja u svemiru" / Printskrin: YouTube/Warner Bros. Pictures

Možete lebdeti u bestežinskom stanju i bez odlaska u svemir, ako niste znali... Ukoliko ste ljubitelj svemira, čvrsto se držite – sada je moguće da turisti otkriju mnoge njegove čari.

Dok se čeka da kompanije za svemirske letove završe sa svojim turističkim programima, zainteresovani imaju mogućnost da osete kako je to biti u bestežinskom stanju, a da i dalje borave na Zemlji. Ili, bolje rečeno, malo iznad nje.

Od 2004. godine Zero Gravity Corporation ili samo Zero-G nudi zainteresovanima priliku da uživaju u simulaciji bestežinskog stanja tokom leta, na avionu tipa Boing 727. Taj avion, koga nazivaju G-Force One omogućuje putnicima da lebde u bestežinskom stanju skoro 30 sekundi. Za to vreme mogu da rade šta žele - da lete poput Supermena ili da jednostavno lebde u kabini.

Zahvaljujući takozvanim paraboličnim lukovima, avion i ljudi u njemu su u slobodnom padu, baš kao i kada se koristi padobran. Ali sve to više mnogo liči na lebdenje, nego na padanje. Sateliti u orbiti, kao što su Međunarodne svemirske stanice, tehnički se, takođe, spuštaju na Zemlju, samo što to čine mnogo sporije, dok astronauti lebde duže nego putnici u avionu G-Force One. Prema mišljenju mnogih astronauta, ovakvo iskustvo je u mnogo čemu slično boravku u svemiru. A poznato je i da NASA koristi upravo takve parabolične letove, kako bi pripremila i obučila astronaute za buduće misije.

Pomenuta kompanija ima u planu da ovu atrakciju približi svim zainteresovanim Amerikancima, pa će u narednom periodu avion biti stacioniran na aerodromima širom zemlje. Iako su akcije bile obustavljene zbog pandemije korona virusa, Zero-G je objavio revidirani raspored za ovu godinu. Svi predviđeni protokoli i mere zaštite se tom prilikom maksimalno poštuju.

- Poslednjih nekoliko meseci smo proveli radeći na našoj novoj web lokaciji i pronalazeći najsigurniji mogući način da ponudimo neverovatna iskustva bestežinskog stanja – izjavio je Met God, direktor kompanije, prenosi Travel and leisure.

Astronaut, svemir, kosmos, bestežinsko stanje Foto-ilustracija: Pixabay

Neposredno pre ulaska u avion, svakom putniku će biti izmerena telesna temperatura, dok je upotreba zaštitnih maski obavezna. Kapaciteti su ograničeni na 70% u ovom trenutku. Sav vazduh u kabini se zamenjuje svežim na svaka 3 minuta.

Potrebno je izdvojiti 6.700 dolara za ovo neobično iskustvo. Cena uključuje doručak, trening, let koji podrazumeva 7 do 8 minuta boravka u beztežinskom stanju, zatim specijalno letačko odelo i masku, kao i fotografije i video zapise.

Iako to može da izgleda skupo, uzmite u obzir da je planirano da karta za let do svemira košta oko 250.000 dolara.

(Aleksandra Blažević / Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA