≫ 

Korona ju je zaobišla: Magična portugalska regija u kojoj je blagoslov primio Vasko de Gama

Jedna od najstarijih ergela na svetu, takođe, krasi ovu jedinstvenu oblast...

  • 3
Alenteho regija, Portugal, Alentejo Alenteho / Foto: Pixabay

Može vam biti oprošteno što niste čuli za regiju Alenteho. Iako je u pitanju jedna od najvećih oblasti u Portugaliji, ona nije turistima toliko zanimljiva koliko i Algarve, Lisabon i Porto. Na svu sreću, to znači da su njena prirodna bogatstva i brojne znamenitosti prilično dobro očuvani.

Upravo je ova prostrana oblast pravi dokaz da ruralne i daleke destinacije ne zamiru, već potpuno suprotno. Alenteho ima prepoznatljiv kulturni identitet, koji je lako uočljiv na svakom koraku, od arhitekture do kuhinje.

Čak oko trećinu površine Portugalije čini ova regija, dok na tom prostoru živi tek oko 10% ukupnog broja stanovnika zemlje, što Alenteho čini idealnim mestom za beg od gužve. Upravo zato i ne bi trebalo da čudi podatak da je baš na ovom području ukupan broj zaraženih izuzetno nizak, te da postoje čak pojedini delovi u kojima nije zabeležen nijedan zaraženi.

Centralni i Alto Alenteho su možda i najbolje saobraćajno povezani delovi koji imaju pristup i autoputu za Lisabon, ali i Španiju. Tim predelom dominiraju naizgled nepregledni zeleni brežuljci i vinogradi, ispresecani omanjim selima i značajnim istorijskim lokalitetima.

Gradovi i sela u regiji Alenteho

Provesti dan u Evropi definitivno znači upoznati i tekovine nekoliko starih civilizacija koje su uticale na evropsku kulturu.

Nasred javnog trga u gradu Evora mogu se videti ostaci drevnog hrama iz rimskog perioda. U neposrednoj blizini je i katedrala, koja se smatra najvećom srednjovekovnom katedralom u zemlji. Upravo u ovoj gotičkoj građevini iz 13. veka je, prema predanju, primio blagoslov istraživač Vasko de Gama, pre nego što je postao prvi Evropljanin koji je otplovio do Indije, prenosi Telegraph.

Šetnjom kroz lavirint starog grada se možete upoznati sa mavarskom vladavinom grada. A prava čar je u tome da otkrijete zanimljiv i neobičan kafić, koji je ušuškan među starim zdanjima.

Alenteho regija, Portugal, Alentejo Alenteho / Foto: Pixabay

Podjednako nezaobilazna je i Capela Dos Ossos iz 17. veka, koju su franjevački fratri pažljivo obložili kostima onih koji su tu boravili. Iako nadasve neobična dekoracija, ona ima za cilj da pokaže koliko su ljudi zapravo krhki.

Da biste upoznali tipičnu lokalnu kuhinju, tu su i brojni restorani.

Znamenitosti i pejzaži

U potpunoj suprotnosti sa ostatkom pejzaža oblasti Alenteho je Park prirode Serra de Sao Mamede, a posebno selo Marvao.

U njemu se nalazi i jedna od najviših tačaka čitavog planinskog venca, na kojoj ćete imati prilike da uživate u gotovo neverovatnom pogledu na okolinu. Tu se nalazi i zamak iz 13. veka, koji je korišćen kao strateški vojni vidikovac.

Nešto više od sata vožnje deli ovo selo i Forte de Nossa Senhora da Graca, tvrđavu iz 18. veka. Ovde je neophodno da angažujete vodiča, kako biste bezbedno obišli ogromnu tvrđavu koja pamti mračne priče iz perioda vladavine diktature u zemlji.

Alenteho regija, Portugal, Alentejo Alenteho / Foto: Pixabay

Jedna od najstarijih ergela na svetu se, takođe, nalazi u oblasti Alenteho.

Gastronomija regije Alenteho

Sa dobrim razlogom je kuhinja ove regije poznata širom zemlje. Jednostavna jela su pripremljena od izuzetno kvalitetnih domaćih sastojaka.

S obzirom na to da su specijaliteti brojni, jednostavno nije moguće sve da ih isprobate. Ali ako ste ljubitelj jela od svinjskog mesa, onda je preporuka Porco Preto, koje se priprema od posebne vrste svinje, takozvane crne iberijske, koja se uglavnom hrani žirovima.

Postoje na desetine specijaliteta od svinjskog mesa, koji se samo u ovoj oblasti pripremaju i svaki od njih zavređuje da ga isprobate.

Alenteho regija, Portugal, Alentejo Alenteho / Foto: Pixabay

Što se ribljih specijaliteta tiče, treba pomenuti Sopa de Cacao, riblja čorba kuvana na maslinovom ulju i sa belim lukom, koja se služi uz domaći hleb.

Ako uspete da ostavite prostora za desert, ne propustite puding od jaja i cimeta – Sericaia, mada je jednako ukusna i torta od badema – Bolo cigano.

Svakako ne propustite da isprobate i pojedina vina koja se proizvode upravo u regiji Alenteho.

(Aleksandra Blažević/Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Goran

    11. septembar 2020 | 21:55

    Bio sam u Evori. Ako mozete, to morate da vidite.

  • Miki

    12. septembar 2020 | 07:23

    AlentejŽo se cita na Portugalskom, ono "j" je ž. "H" bi bilo na Spanskom. Prelepa zemlja, hrana, ljudi... Bio i obisao sve. Preporuka

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA