≫ 

Da li su strani turisti krivi što Hrvatska beleži povećanje u broju zaraženih korona virusom?

Evropski centar za kontrolu i prevenciju bolesti je izvestio da je za nedelju između 10. i 16. avgusta zabeležen porast stope infekcije od čak 174% u poređenju sa prethodnom nedeljom

  • 6
Ostrvo Vir, Hrvatska Ostrvo Vir u Hrvatskoj / Foto: Shutterstock

Željni letovanja u Evropi, Amerikanci ove godine imaju vrlo ograničene mogućnosti. Mada je Evropska unija savetovala da države članice ne dozvole ulaz američkim državljanima, zbog visoke stope zaraze, Hrvatska je zanemarila taj savet. Dozvoljena im je poseta uz negativan Covid test i uz poštovanje određenih ograničenja.

Pa, kako to izgleda u praksi?

Iz perspektive broja posetilaca, Hrvatskoj ide prilično dobro. U toku jula i avgusta je u toj zemlji boravilo 4.2 miliona stranih turista, prema podacima Ministartsva turizma. Poseta u prva 23 dana avgusta je bila 67% u odnosu na isti period prethodne godine, što je svakako premašilo očekivanja zemlje.

Plaža Uvala, Istra, Hrvatska, turizam, more Plaža Uvala u Istri / Foto: Shutterstock

Većina tih posetilaca je bila iz obližnjih evropskih država. Oko milion posetilaca je bilo iz Nemačke, 650.000 iz Slovenije, 520.000 iz Poljske, 320.000 iz Češke i 265.000 iz Austrije. Kako je za Skift navedeno iz hrvatskog Ministarstva turizma, od jula meseca je zemlju posetilo 20.000 američkih turista.

Da li su upravo ti posetioci sa sobom doneli nove slučajeve Covid-19?

Pošto je bila donekle pošteđena u prethodnom talasu pandemije, Hrvatska je poslednjih nekoliko nedelja zabeležila porast broja zaraženih. Evropski centar za kontrolu i prevenciju bolesti je izvestio da je za nedelju između 10. i 16. avgusta zabeležen porast stope infekcije od čak 174% u poređenju sa prethodnom nedeljom. Pojedine druge mediteranske destinacije su takođe zabeležele sličan trend.

Velika Britanija je 20. avgusta uklonila Hrvatsku sa sigurne liste, što znači da putnici koji se iz te zemlje vraćaju moraju da idu u dvonedeljni karantin. Isto je učinila i Austrija, a zatim i Nemačka, koja je izdala smernice i savete za putovanja u Hrvatsku.

Rijeka, Opatija, Hrvatska, more Foto: Pixabay

Na to je reagovao i hrvatski ministar turizma, ocenivši taj postupak Velike Britanije kao nepravedan.

- Teško je pretpostaviti da li na trenutnu epidemiološku situaciju utiče broj dolazaka turista u Hrvatsku u protekla dva meseca, jer je skok broja zaraženih uglavnom povezan sa određenim područjima u kojima epidemiološke mere nisu poštovane, a ne zbog poseta stranih turista – smatraju iz Ministartsva turizma.

Trenutno su u regije koje su najviše pogođene pandemijom uvedene oštrije mere u vezi sa okupljanjem i radom ugostiteljskih objekata. Ukoliko i posle utvrđenog roka bude bilo potrebno, te mere će biti produžene.

(Aleksandra Blažević/Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA