≫ 

Koja država ima najstrože zakone? Ako putujete u jednu od ovih 15 zemalja, pazite šta radite

Kada planiramo putovanje na daleke egzotične destinacije moramo da uzmemo u obzir da se zakoni mogu znatno razlikovati

  • 5
severna koreja Foto: Pixabay

Svaka država ima svoje zakone, koji se često u velikoj meri razlikuju od onih koje mi smatramo normalnim i evidentnim. Kao odgovorni putnici uvek bi trebalo da se informišemo o tome pre nego što zgrabimo pasoš i požurimo na aerodrom.

Kulturološke razlike mogu da izazovu brojne neprijatne situacije, čudne poglede meštana, nesporazume ali i hapšenje.

Ovih 15 država shvataju ozbiljno svoje zakone i ako ih ikada posetite, vodite računa o tome da ih ispoštujete.

Australija

Naravno Australija je daleko od najstrože države na svetu, ipak ako se nekada budete našli u prilici da vozite bicikl po Sidneju, odavezno stavide kacigu na glavu, u suprotnom ćete platiti kaznu.

Australija Foto: Pixabay

Pored ovog pomalo smešnog pravila, australijska carina je veoma stroga. Ako ste planirali da prenesete sasvim obične namirnice, poput meda, koštunastog voća ili semenki, teško će vam uspeti.

Nažalost, verovatno će zavešiti u kanti aerodroma.

Ujedinjeni Arapski Emirati

Iako je to zapadnoj kulturi sasvim normalno, u Emiratima se kažnjava grljenje, ljubljenje, ali i držanje za ruke u javnosti.

Katar

Većina država na Arabijanskom poluostrvu ima slične zakone koji se odnose na ponašanje u javnosti.

Razni pokreti rukama ili gestikulacije mogu biti protumačene kao nekulturne, a ukoliko pokažete nekome srednji prst, imađete ozbiljne probleme.

Izrael

Ako nekada otputujete u Izrael, prvo što će vas dočekati jeste veoma strog i detaljan pregled na aerodromu. To ume da bude neprijatna dobrodošlica, mada ne bi trebalo da vas obeshrabri od putovanja.

Izrael Foto: Pixabay

Ako želite nešto da fotografišete obavezno obratite pažnju da li vam je u kadru policajac. Strogo je zabranjeno fotografisanje vojske ili policije.

Saudijska Arabija

Žene koje su samo u poseti ove zemlje više ne moraju da nose hidžab, ali to ne znači da imaju potpunu slobodu. Nije dozvoljeno da se nosi bilo šta tesno ili kratko i strogo je zabranjeno igranje u javnosti.

Možda bi najbolje bilo da samo imitirate ponašanje lokalnih žena.

Šri Lanka

Šri Lanka Foto: Pixabay

Popularna turistička destinacija primi oko 2 miliona turista godišnje. Ipak, homoseksualnost je i dalje zakonom zabranjena u ovoj zemlji.

Kina

Verovatno znate da je Facebook zabranjen u Kini. Vlasti ove države će vas posmatrati budnim okom ako se budete hvalili video ili audio sadržajima koji reklamiraju zapadni kapitalistički svet.

Turisti moraju da razumeju da je Kina veoma stroga po pitanju medijskih sadržaja.

Japan

Iako je tehnološki najrazvijenija država to je ne čini najnaprednijom u kulturološkom smislu. Japanci imaju veoma stroge zakone koji se odnose na lekove, pa brojne pilule koje mi možemo da kupimo bez recepta su tamo ilegalne.

Japan Foto: Pixabay

Ako imate lek koji pijete pre putovanja morate da se uverite o tome da je on dozvoljen i u Japanu.

Iran

Lokalci su poznati po svojoj ljubaznosti i gostoprimljivosti, ali su strogi po pitanju oblačenja. Dame, ako ne želite da privučete pažnju i hladne poglede na sebe, ne pokazuje kolena ili ramena, i nosite široku garderobu u kojoj vam se ne ocrtava figura.

Severna Koreja

Severnu Koreju možete da posetite isključivo sa turističkim vodičem, koji će da prati svaki vaš korak i da vodi računa o tome da ne uradite ništa protivzakonito.

severna koreja Foto: Pixabay

Ako niste spremni na to da se poklonite ispred svakog plakata Kim Džong Una onda bolje zaboravite na ovu destinaciju.

Dubaji

Ovaj grad je sam po sebi veoma skupa destinacija, tako da definitvno ne možete da priuštite i kršenje zakona.

Ukoliko na bilo koji način uvredite lokalnu kulturu, možete da dobijete kaznu koja će vas izaći više od povratne avionske karte.

Singapur

Ako ne poznajete zakone Singapura, dobijaćete kazne na svakih pet minuta. Zabranjeno je žvakanje žvaka i pušenje. Singapur izuzetno vodi računa o ekologiji, tako da pazite gde bacate koje smeće.

Singapur Foto: Pixabay

Ni u kom slučaju nemojte da pretrčavate ulicu jer ćete biti kažnjeni.

Zimbabve

Predsednik ove afričke države, Emerson Mnagagva vrlo ozbiljno shvata svaku šalu na njegov račun. Za bilo kakvo nepoštovanje njegove ličnosti možete da završite u zatvoru. Ipak, ako želite da vidite Viktorijine vodopade moraćete da kročite u ovu zemlju.

Eritreja

Verovatno se nikada nećete naći u ovoj državi, tako da ne treba sa se plašite njenih striktnih zakona. Ipak, vredi napomenuti da je Eritreja veoma stroga po pitanju veroispovesti i jedine dozvoljene vere jesu hrišćanstvo i islam.

Gvineja

Nećete tugovati ako vam je fotoaparat ostao kog kuće. Gvineja ima komplikovane i nejasne zakone o tome šta sme, a šta ne sme da se fotografiše.

Definitivno valja izbegavati bilo kakvo slikanje na aerodromima, posebno kada ulicom maršira vojska.

Video: Ukoliko želite da pronađete vrata raja na zemlji, morate posetiti ovu destinaciju

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Boža zemunac

    10. septembar 2020 | 21:48

    Mrš svima ŽIVELA SRBIJA.

  • pero

    10. septembar 2020 | 22:18

    Koji su to debili u S.Koreji imas pratioca kao turista de slucajno ne bi negde rekao sta mislis.To u 21. veku.Jadan narod

  • Brana

    11. septembar 2020 | 04:41

    Boza Zemunac ti me dobro nasmija hvala puno

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA