≫ 

Ako volite da putujete, LAMP test će biti vaš najbolji prijatelj u vreme pandemije korona virusa

Pritisnuti užasnim finansijskim gubicima, direktori aerodroma s nestrpljenjem iščekuju pouzdan test na kovid 19, koji daje rezultate za samo 20 sekundi

  • 0
Putnici, aerodrom, Rim, testiranje, koronavirus Foto: Tanjug/AP

Testiranje je dobra alternativa obaveznom karantinu, smatraju nadležni na aerodromu Hitrou i započinju kampanju Test4Travel.

Vodeći aerodromi u Velikoj Britaniji su pružili svoju podršku za testiranje kao alternativnoj meri karantina. U izjavi za Telegraph, Džon Holand, izvršni direktor aerodroma Hitrou je pozdravio ovu ideju i naveo da je to spas koji britanski vazduhoplovni sektor treba da digne na noge, dodajući da je aerodrom već pripremio objekat za testiranje koji je spreman za rad.

I Getvik poziva Vladu da podrži aerodromsko testiranje, navodeći da je to neophodno dok ne budu dostupne vakcine.

- U nedostatku vakcine, neka vrsta testiranja u Velikoj Britaniji je neophodna da bi se povratilo poverenje putnika u vezi sa putovanjem u inostranstvu, ali i za ljude koji žele da posete Ujedinjeno Kraljevstvo, rekao je portparol aerodroma Getvik.

Svakako da se trenutno pregovara sa Vladom, jer je neophodno da podrži celokupan projekat, a cilj je da testiranje bude pristupačno, pouzdano i brzo.

Ukoliko to zaživi, biće oslobođena obaveza karantina za mnoge destinacije.

Izvršni direktor londonskog aerodroma Sautend, Glin Džouns je apelovao na Vladu Velike Britanije da se usmeri na vazdušne mostove ili obavezu testiranja po dolasku.

Kako bi to sve trebalo da izgleda u praksi?

U principu, ideja je da to bude takozvani LAMP test, koji omogućava rezultate u roku od 40 minuta. Upravo aerodrom Hitrou ostvaruje saradnju sa univerzitetima u Oksfordu i Mančesteru, kako bi bio napravljen test koji nudi rezultate za svega 20 sekundi. Cilj je da bude obezbeđen kapacitet koji podrazumeva više od 13.000 testova dnevno i da to bude na terminalu 2 pomenutog aerodroma. Takođe se govori i o tome da bude dodat objekat na terminalu 5.

- Ako budemo mogli da pronađemo toliko precizan test, da dobijemo rezultat u roku od nekoliko minuta i da on bude isplativ, a istovremeno to podrži Vlada, mogli bismo da uvedemo globalno testiranje na aerodromu. Svaki putnik koji se nalazi na aerodromu Hitrou bi imao sigurnost, zato što bi onda taj aerodrom bio bez Covida, što će povećati potražnju za putovanjima i vratiti Ujedinjeno Kraljevstvo među zemlje čiji državljani mogu sigurno da putuju svetom, smatraju nadležni na ovom londonskom aerodromu.

Ipak, važno je i da programi ispitivanja budu primenjeni i na manjim aerodromima, te da budu brzi, tačni i pristupačni, pa je zato neophodno da ova ideja dobije podršku Vlade.

Pokretanje kampanje Test4Travel ima za cilj da bude ukinuta trenutno prilično neefikasna metoda karantina.

(Aleksandra Blažević/Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA