• 0

Luksuz sa sedam zvezdica: Ovde zvezde Holivuda provode zimski odmor

Nekada rudarski kamp, danas skijalište za pripadnike svetskog džet-seta

  • 0
foto Pixabay

foto Pixabay

Mada je danas čuveni ski centar u Americi, poznat po tome što je namenjen isključivo ljudima dubokog džepa, osnovan je kao rudarski kamp u doba čuvenog Buma u Koloradu, kada su kopači iz cele Amerike dolazili ne bi li se obogatili pronalaženjem srebra. Aspen je upravo u prvim decenijama nakon osnivanja doživeo pravi procvat.

A nakon što se takozvani Kolorado bum završio, krajem 19. veka, broj stanovnika Aspena ja u narednim godinama opadao, da bi oko 1930. godine bio na najnižem nivou.

Aspenu se sreća osmehnula

Iako je broj stanovnika bio u značajnom padu, sredinom prošlog veka dolazi do razvoja grada kao ski-centra i obnove mnogih imanja. Danas je Aspen jedan od najprestižniji skijališta u svetu, za ljude koji to mogu sebi da priušte.

Mnogi poznati pevači, glumci i drugi se utrkuju da borave ovde, jer je skijanje u Aspenu postalo stvar prestiža.

A ako imate dovoljno novca da to sebi priuštite, ovde možete da naiđete i na neke od najpoznatiji holivudskih zvezda. Pripadnici svetskog džet seta u toku zime vrlo često borave u ovom mondenskom ski centru, koje se nalazi na padinama planine Roki.

foto Pixabay

foto Pixabay

U samom gradu stalnih stanovnika ima oko 6.000, a kao posebna atrakcija se iznosi činjenica da su u pitanju vrlo mladi stanovnici. Naime, mnogo je više stanovnika Aspena mlađih od 18 godina, nego starijih od 60.

Skijalište za članove džet seta

Ne samo da se u Aspenu nalaze smeštajni kapaciteti poznati po izuzetnom kvalitetu usluga, ali i po naročito visokim cenama, već su ovde i cene nekretnina posebno visoke. Primera radi, potrebno je nešto više od milion dolara da biste kupili u Aspenu kuću ne tako velike kvadrature.

S obzirom na to da je u pitanju mesto poznato po brojnim rudnicima srebra, to ne čudi što se on sa pravom ne smatra samo značajnim skijaškim, nego i industrijskim centrom. Polovinom prošlog veka je osnovana korporacija Aspen sky i od tada počinje procvat ovog ski-centra.

Izuzev 174 skijaške staze, ovde postoji i 30 žičara, pa se sa opravdanom razlogom Aspen smatra najvećim ski-centrom na području Amerike.

U samom centru grada se nalazi naročito prostran šoping mol, u kome postoje prodavnice vrhunskih svetskih brendova.

Naravno da i u svetu najpoznatiji lanci restorana postoje ovde, kao i spa centri i saloni lepote.

(Aleksandra Blažević/Telegraf.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima