• 0

5 najpopularnijih filmskih lokacija koje možete da obiđete u Evropi

, Telegraf

Bilo sa ste verni fan serije "Igra prestola" ili volite stare filmove 80-ih naći ćete nešto interesantno

  • 0
Dubrovnik

Foto: Pixabay

Ako ste ljubitenji kinematografije ili televizijskih serija, verovatno volite da putujete na destinacije gde možete da obiđete i lokacije snimanja nekih od najpopularnijih holivudskih ostvarenja.

Ima nešto čarobno u tome kada lutate ulicama na kojima je pre vas šetala Džulija Roberts ili Tom Kruz. Međutim poseta tih destinacija često može i da vas razočara, jer je čarolija Holivuda ume da promeni stvarni isgled određenog mesta.

Dubrovnik - Igra prestola

Glavni grad Sedam kraljevstva u večnom letu, moćan, bogat, prelep - sve je to glumio hrvatski dragulj, Dubrovnik. Ni scenografija ni specijalni efekti nisu bili potrebni kako bi stari Dubrovnik “odglumio” opasano mesto, "Kraljevu luku".

Debele gradske zidine, uske uličice i stare crkve bile su idealne za snimanje scena borbi i ljubavi. Više hiljada obožavatelja serije uputilo se u Hrvatsku kako bi obišli lokacije iz serije.

Popaj selo (Malta) - Popaj

Da, taj Popaj! Ovo neobično selo je u početku izgrađeno kao filmski set za muzičku adaptaciju Popaja 1980.

Danas su se njegove stare kuće i lokacija na obali pokazale kao hit kod posetilaca ovog malog ostrva.

Savršen jednodnevni program na Malti:

London i Oksford - Hari Poter

Studio u kom se popularan film o čarobnjacima snimao može da se poseti u blizini Londona, ali to nisu funcionalne prostorije. Većina ljubitelja "Hari Poter" knjiga i filmova ovu turu je okarakterisalo kao zanimljivu i verodostoju, ipak ne razlikuje se mnogo od muzejske posete.

Zato ako želite da obiđete prostoriju koja se svakodnevno normalno koristi, a upamćena je kao jedna od ključnih lokacija iz filma, odna morate da postetie kantinu Univerziteta Oksford. Naime, to je poznata trpezarija na Hogvordsu.

Prag - Nemoguća misija

Prag je, zbog kaldrmastih ulica i fascinantne arhitekture oduvek bio privlačna destinacija holivudskim režiserima. Ipak, najpoznatije scene u kojima se nalazi Prag su one iz filma "Nemoguća misija".

Posetite Nacionalni muzej koji se nalazi na glavnom trgu. Zgrada muzeja je u filmu je služila kao američka ambasada.

U celom filmu možete da prepoznate male detalje u pozadini koji definitivno odaju da se snimanje dešavalo u Pragu.

Ipak ovaj serijal popularnog akcio filma se snimao i na brojnim drugim evropskim destinacijama.

Prag

Foto: Pixabay

Island - Igra prestola

"Zemnja vatre i leda" je, takođe, poslužila kreatorima najpopularnije serije 21. veka.

Nacionalni park Vatnajokul i Skaftafel glečer su izabrani za drugu sezonu dok je veći deo treće sezone snimljen na zaleđenom jezeru Mivatn.

U četvrtoj sezoni glumci i snimatelju su se u Nacionalni park Tingvelir, zaštićeno mesto neverovatne lepote, takođe pod zaštitom Uneska. 

(Telegraf.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima