Idealna destinacija za odmor se nalazi u našem komšiluku: Najlepša je u jesen

Bugarska nudi posetiocima ogroman niz atrakcija u kojima možete uživati tokom jeseni

  • 1
Bugarska Foto: Pixabay

Ružičaste ruže, zelene šume i blistava azurno plava boja, a nakon prvog snega blještavo bele doline, planine i staze: svaka sezona u Bugarskoj donosi zadivljujuće boje i pruža nezaboravne doživljaje.

Burgas i Sunčani breg, uz osunčanu morsku obalu, predstavljaju idilično utočište za letnju zabavu, ali Bugarska može da ponudi mnogo više! Na primer, Zlatni pesak, severno od Varne, je još jedno bugarsko odmaralište svetske klase, okruženo divnim Parkom prirode Zlatni Pjasci .

Kada stigne jesen, septembar i oktobar su optimalni meseci za istraživanje pet bugarskih vinskih regija, u kojima su smeštene vinarije svetske klase koje posetiocima nude degustacije.

Proizvodnja vina je od davnina bila isprepletana životom i tradicijom bugarske zemlje, što nije iznenađenje s obzirom na veliku raznolikost tla i obilje sunca.

Tradicija je započela sa Tračanima koji su obožavali bogove vina Zagreja i Dionisa, a plodove vinove loze koristili su u verskim ritualima, ponekad čak i poslužujući vino u posudama od zlata. Tračko crveno vino Homer  je poznato po svom superiornom „nepomešanog“ kvaliteta (Grci kasnije počinju da mešaju vino sa vodom).

Neke od jedinstvenih bugarskih sorti koje ćete poeleti da probate su Gamza u boji maline (klasična svetlo crvena), Mavrud, sa gornjim notama zrelog šumskog voća i začina, Melnik, Muškat i Dimiat, aromatična bela sorta— možete saznati više o bugarskim vinarskim tradicijama u Muzeju vina u Plevenu.

Bugarska Foto: Pixabay

Bugarska gastronomija rezultat je povezanosti različitih kultura tokom mnogih vekova, sa naglaskom na organsko, domaće voće i povrće (uključujući neke od najslasnijih trešanja i kajsija koje ste ikada probali!).

Aromatične začine, organski med, ukusne kobasice poput začinjenog sudžuka i mesa sa roštilja i naravno svetski poznati bugarski ovčiji feta sir i  slanica, koji se koriste u mnogim receptima.

Dok putujete zemljom, iskoristite priliku da obiđete različite regije probate raznolike kuhinje, poput tračkih jela kuvanih u glinenim loncima sa puno paprike, nane i bosiljka: drevnog porekla i autentično bugarskog!

Kada isprobate pirinsku kuhinju, posebno u mnogim restoranima u Banskom, poželećete da je uparite sa renomiranim domaćim crvenim Melnik melničkim vinom.

Bugarska Foto: Pixabay

Otkrijte kulturna blaga Bugarske

Jesen, kada su dani još uvek dugi, ali temperature hladnije, takođe je idealno doba godine za otkrivanje bugarskih kulturnih blaga.

Za početak krenite od gradova, naš predlog je prelepa katedrala Aleksandra Nevskog u glavnom gradu Sofiji, šetnja po Plovdivu u kojoj možete videti rimske ruševine i zgrade  iz perioda bugarskog preporoda

Možete istraživati nekadašnju bugarsku prestonicu Veliko Tarnovo. Potom su tu spektakularna tvrđava Belogradčik i zapanjujući arheološki kompleks Perperikon, gde su se davno održavali rituali vina u n  hramu Dionisu na vrhu litice. Lokalitet se nalazi u blizini mesta Kardžali u planinskom lancu istočnih Rodopa u južnoj Bugarskoj.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA