Jedini trg na svetu po kom svi hodaju bosi: Mesečeva luka - ponos Bordoa

Deo ovog francuskog grada UNESCO je stavio 2007. godine na popis svetske baštine

  • 1
Bordo, foto Pixabay Bordo, foto Pixabay

Ako pitate arhitekte koji je najelegantniji grad na svetu, odgovoriće vam da je to Bordo.

Ako pitate bicikliste koji je najbolji grad na svetu za njih, reći će vam da je to Bordo.

Evropska istraživanja svrstavaju Bordo u listu top 10 gradova s najmanje stresa.

Najlepši deo ovog francuskog grada svakako je Port de la lune ili Mesečeva luka koja je dobila naziv po obliku reke Garone na kojoj se nalazi. Kad se posmatra iz vazduha, izgleda kao polumesec. Zato se na grbu Bordoa nalaze reka i polumesec.

Deo Bordoa uz Mesečevu luku stavljen je pre 13 godina na popis UNESCO-ove svetske baštine.

- Nikada nisam video tako lep prizor i spektakl kao što je ova luka. Ona svakako zaslužuje remek-delo koje će se prenositi na iduće generacije – izjavio je kraljevski arhitekta Žak Gabrijel kada je prvi put ugledao Mesečevu luku.

On je zaslužan za izgled zgrada koje danas okružuju Mesečevu luku. U 18. veku trg je zablistao u novom ruhu i postao najpoznatija turistička atrakcija grada. Kip kralja Luja XV koji je nekad tamo stajao uništen je tokom Francuske revolucije, a vremenom su ga zamenile visoka fontana i skulptura. U velelepnim zgradama koje se nalaze oko trga u Mesečevoj luci danas se nalaze državne institucije, a sredinom ulice uz reku prolazi tramvajska mreža.

S druge strane ulice nalazi se druga velika atrakcija - Miroir d'eau, to jest vodeno ogledalo. Reč je o velikom plićaku po kom žitelji Bordoa, ali i strani turisti rado hodaju bosi. Kad na vodenom ogledalu nema nikoga, moguće je napraviti impresivne fotografije jer se na svakih 15 minuta stvara visoka magla.

Preko reke može se preći mostom Pont de pierre. Ovaj most ima 17 lukova, a prema urbanim legendama, svaki luk je namenjen jednom slovu u imenu francuskog imperatora i vojskovođe Napoleona Bonaparte.

Ako ste ljubitelj vina, možete prisustvovati trodnevnom kursu vinske škole Bordoa gde ćete naučiti osnove umetnosti degustacije vina i arome sjajnih sorti. Možete, takođe, uzeti io časove kuvanja – kurs košta oko 200 evra, a poznati majstori kulinarstva otkriće vam najvažnije tajne pripreme francuskih specijaliteta.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA