Jedan od najzloglašenijih zatvora u Latinskoj Americi, sada je pravi turistički raj

Mračno ostrvo je od ove godine otvoreno za posetioce

  • 0
Zatvor Foto: Profimedia

Nekadašnji zatvor na ostrvu San Lukas u Kostariki pretvoren je u turistički raj sa prirodnim parkom i divljim plažama.

Nedaleko od obale zaliva Nicoia, na pacifičkoj obali, ostrvo San Lukas je do sada bilo poznato po svom zatvoru koji je funkcionisao od 1873. do 1991. godine.

Napušteni zatvor je klasifikovan kao nacionalno nasleđe 1995. godine, a ostrvo je proglašeno rezervatom prirode 2001. godine.

Ove godine San Lukas je otvoren za turiste

Na nekadašnjem mestu zatvora sada se nalaze staze koje omogućavaju planinarima da otkriju njegovu prelepu floru i faunu, dok je stara kaznionica opremljena za dobrodošlicu posetioca.

Zatvor Foto: Profimedia

Prva dama Kostarike, Klaudija Dobles, bila je na čelu projekta, sa ukupnim budžetom od dva miliona evra.

- San Lukas je spektakularno, kulturno, istorijsko, arhitektonsko mesto (sa) plažama, biodiverzitetom ... To je najbolje čuvano blago na Tihom okeanu - kazala je ona.

Pre 117 godina, kada je nastala ova ustanova, San Lukas je bio zator za političare koje je tadašnja vojna vlada predsednika Tomaša Gvardija (1870-1876 i 1877-1882) smatrala "nepoželjnim". Smatran je zatvorom visoke bezbednosti u kojem su držani najnasilniji kriminalci u zemlji.

 
 
 
View this post on Instagram
A post shared by @backtothelandscape on

Jedan od njegovih poznatih zatvorenika, kostarikanski pisac Hose Leon Sančez, deset godina je bio u zatvoru, gde je napisao autobiografski roman „Ostrvo usamljenih ljudi“, objavljen 1963. godine.

Zatvorenici su često ostavljali grafite na zidovima ćelija. Jedan zatvorenik pokazao je svoju strast prema fudbalu crtajući igrača koji je nosio brazilski žuti dres.

Na ostrvu San Lukas mogu se videti ostaci prvih zatvorskih prostorija usred šume, u kojoj žive mnoge životinje.

 

 
 
 
View this post on Instagram
A post shared by Javiguss (@javiguss) on

- Ovde nalazimo sjajnu biološku raznolikost.Vidimo puno belorepih jelena, veverica, iguana, aguta... Za sada je turizam na starom ostrvu-zatvoru ograničen na vikende i za samo tri grupe dnevno. Uprkos ovim ograničenjima, ostrvo je u avgustu posetilo 920 ljudi, praktično svi Kostarikanci -  kaže Đovani Mora, šumar, koji je na ostrvu radio 14 godina.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA