Otišli na letovanje 2016. godine i odlučili da se više nikad ne vrate: Evo kako danas žive

Ako njima ovakav život odgovara, ko smo mi da im sudimo?

  • 1
Krstarenje Printskrin Tviter / SVKittiwake

Ako ste ikada bili na odmoru i pomislili „šta ako se jednostavno nikad ne bih vratio?“, niste sami. Rajan Ozborn (34) i Elena Manigeti (33) iz Engleske su isto pomislili dok su bili na letovanju u maju 2016. godine. Oni su jednostavno odlučili da ne žele da se vraćaju na svoja radna mesta i rešili su da preokrenu svoj život.

Elena je u prošlosti imala dve operacije raka, a par je takođe izgubio prijatelja iz detinjstva u saobraćajnoj nesreći 2016. godine, nakon čega su shvatili da žele da žive punim plućima.

- Posle nekoliko dana odmora, Elena je shvatila da ne želi da se vraća na posao. Toliko se plašila povratka na posao, poželela je da slomi nogu i da mora da otkaže let. Tako smo započeli raspravu o mogućnostima... Odjednom smo osetili da klasičan životni put - rođenje, školovanje, posao, venčanje, kupovina kuće, rađanje dece, penzija i umiranje - uopšte nema smisla. Zašto celog svog života da radimo kako bismo uživali u slobodi kad smo stariji? Tada verovatno nećemo ni da budemo sposobni da radimo stvari koje volimo - objasnio je par za Jam Press.

Nakon dugog razmišljanja, par je odlučio da nastavi život na moru.

Elena i Rajan su se vraili kući kako bi istražili sve opcije za ostvarenje svog sna. Naredne godine uštedeli su novac za kupovinu katamarana. Oni su ga popravili i obezbedili, a zatim su otputovali iz Engleske 2017. u Algarve, u Portugalu.

 
 
 
View this post on Instagram
A post shared by Elena🇮🇹 & Ryan🇬🇧 On SV Skua ⛵️ (@sailingkittiwake) on

Plovili su do Sardinije pre nego što su kupili novi čamac Taiana 37, jedrilicu klasičnog izgleda od fiberglasa sa kanuom. Na novom brodu, Skua, isplovili su iz Španije u Grčku, a nazad u Španiju 2019. pre nego što su 2020. isplovili iz Španije, preko Atlantskog okeana, za Karibe.

Ali iako može zvučati kao da par živi život iz snova, njihovo putovanje nije prošlo bez izazova, uključujući jedan incident kada su za dlaku izbegli potencijalno fatalan sudar sa teškim brodom koji je jurio prema njima. Da nisu promenili kurs, udar bi uništio njihov čamac i ubio ih oboje.

 

 
 
 
View this post on Instagram
A post shared by Elena🇮🇹 & Ryan🇬🇧 On SV Skua ⛵️ (@sailingkittiwake) on

- Kao da to nije bilo dovoljno, u julu je tropska oluja Gonzalo pogodila Karibe, gde su bili usidreni, a par nije imao gde da ode.

- Bili smo u Unionu, ostrvu u Svetom Vinsetnu i na Grenadini kada smo videli da će tropska oluja krenuti ka nama. Prvo smo odlučili da pokušamo da je izbegnemo ploveći prema jugu, čekajući je na moru, a zatim smo se vratili - priča Rajan.

Pošto su granice bile zatvorene, nije bilo mogućnosti da otplove negde drugde.

- Otplovili smo do ostrva Kanuan, pristali smo u lokalnu luku i pripremili brod za direktan udar uragana. Svukli smo sve sa palube i sa svih jedra. Srećom, oluja je prošla i njihov brod je preživeo neozleđen.

 
 
 
View this post on Instagram
A post shared by Elena🇮🇹 & Ryan🇬🇧 On SV Skua ⛵️ (@sailingkittiwake) on

Zanimljivo je da do dolaska na Karibe, Rajan i Elena takođe nisu bili svesni ozbiljnosti pandemije korona virusa koja je zahvatila svet.

U februaru smo čuli da postoji virus u Kini, ali smo imali malo informacija. Mislili smo da će za 25 dana, koliko je potrebno dok stignemo na Karibe, sve biti gotovo - kazala je Elena.

Tek kad su se približili Karibima, rečeno im je da neka ostrva zatvaraju granice.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA