≫ 

Sigurni smo da niste znali da severni deo Kipra krije neke od najlepših plaža!

Najpoznatije letovalište u severnom delu ostrva Kipar je Kirenija ili Girne

  • 0
Kyrenia Foto: Pixabay/Kerineja

Nakon surove vojne intervencije od strane turskih snaga 1974. godine nastaje za sada još uvek nepriznata na međunarodnom nivou Turska Republika Severni Kipar ili kraće Severni Kipar.

Tom prilikom su turske snage izvele invaziju na Kiparsku Republiku, koja je bila i još uvek je, međunarodno priznata. Jedina država, osim Turske, koja je priznala Severni Kipar je Pakistan.

Spor oko ostrva Kipar traje i dan danas.

Na međunarodnom nivou je još uvek aktuelan embargo za Severni Kipar u mnogim sferama, a ne samo u političkoj i ekonomskoj. U velikoj meri ta teritorija zavisi upravo od Turske.

Ostrvo Kipar je osim na grčki deo, podeljena i na Suverene bazne oblasti Akrotiri i Dekelija, što se smatra britanskom prekomorskom teritorijom i na takozvanu Zelenu liniju, koja predstavlja granicu između grčkog, priznatog i turskog, nepriznatog dela ovog ostrva.

Famagusta, Kipar Famagusta, Kipar / pixabay.com

Zašto turisti retko posećuju severni deo Kipra?

Kada se sve navedene informacije uzmu u obzir, nije tako teško zaključiti zašto mnogi radije biraju da letuju na teritoriji ostrva Kipar koja je zvanično priznata. Ipak, u severnom delu ostrva postoji mnogo interesantnih mesta za letovanje.

Čuveni grad Famagusta, koji se danas smatra gradom duhova, uzevši u obzir da je grčko stanovništvo odatle proterano je ranije bilo jedno od najpoznatijih letovališta na ovom ostrvu.

Famagusta, Kipar Famagusta, Kipar / pixabay.com

Za sada se mogu čuti tvrdnje da se planira njegova obnova, odnosno otvaranje za turističke posete. Očekivano, to je kost u grlu za mnoge Grke koji žive na ostrvu i praktično se smatraju izbeglicama u svojoj zemlji.

Inače, Famagusta je grad koji se nalazi na četvrtom mestu po veličini na ovom ostrvu i ranije je bio najznačajnija luka Kipra.

Najpoznatije letovalište u severnom delu ostrva Kipar je Kirenija ili Girne. U njemu postoji sve što je potrebno turistima za odmor, a mesto je naročito poznato po tvrđavi i muzeju, u kome se nalazi olupina broda izvađenog na tom području.U blizini se nalaze i mnogi značajni kulturno-istorijski spomenici.

Kipar foto: pixabay.com

U severnom delu ostrva se nalaze neke od najlepših plaža Kipra, mada njih svakako ne manjka i u južnom, grčkom, priznatom delu ostrva.

(Aleksandra Blažević/Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA