≫ 

Ruševine misterioznog grada isklesanog u kamenu koje svako od nas bar jednom u životu treba da vidi

Ostaci misterioznog naselja koje je nekada bilo središte moćne civilizacije

  • 0
petra jordan Foto: Pixabay

Grad Petra u Jordanu je poštovan kao glavni grad Nabatejskog carstva, drevne arapske civilizacije, koja je svoj procvat na području severnog dela Arabijskog poluostrva i na jugu Levanta doživela između 312. godine pre Hrista i 106. godine naše ere.

Ali nekoliko stotina kilometara južnije, na oko 3-4 sata vožnje od grada Medine, leže ostaci misterioznog naselja koje je nekada bilo središte moćne civilizacije.

Sve do arheoloških iskopavanja tokom poslednjih decenija, nije se naročito mnogo znalo o drevnoj kulturi Saudijske Arabije, koja je iza sebe ostavila masivne spomenike uklesane u stenama širom prostrane pustinje.

Na zvaničnom sajtu UNESKO je navedeno da je Mada’in Saleh, grad nazvan još i Hegra, u davna vremena zauzimao strateški vrlo važan položaj, jer se nalazio na putu, kojim je mahom obavljana trgovina između Persije i Mediterana, navodi BBC. Okolina danas predstavlja predeo, koji karakterišu neverovatne drevne ruševine i prilično dobro očuvane grobnice, za koje se smatra da su stare milenijumima.

Zna se da je Mada’in Saleh bio naseljen još od 1. veka pre Hrista i da je bio vrlo značajno središte trgovine začinima i tamjanom. Tako je bilo sve do 1. veka naše ere, kada ga osvajaju Rimljani.

Tu se nalazi više od 100 monumentalnih grobnica, uklesanih u kamenje, što jasno pokazuje koliko je zanatstvo Nabatejaca bilo razvijeno.

Jedna od najveličanstvenijih građevina je Kasr al-Farid, odnosno Usamljeni dvorac. Karakterišu ga stepenice na njegovom vrhu, za koje se veruje da simbolično prikazuju prelazak duše na nebo. Grčko-rimski, asirski i egipatski arhitektonski uticaji, kao što su orlovi, sfinge i stubovi, vidljivi su u grobnicama uklesanim u pustinjski kamen.

Nalazište starog milenijumima je dobro očuvano vekovima, uglavnom zahvaljući suvoj, sušnoj klimi Saudijske Arabije. U svetlu tekuće pandemije korona virusa bi trebalo da se ponovo otvori ova regija za turizam u narednom periodu, a prisutno je i dosta investicija u oblasti Al-Ule, sa ciljem privlačenja potencijalnih turista.

(Aleksandra Blažević/Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA