Selo koje turisti obožavaju: Verovali ili ne, ovo mesto ne pripada nijednoj državi

Selo Turtuk nalazi se na ničijoj zemlji između Indije i Pakistana

  • 0
turtuk Printscreen: Youtube/Savvy Fernweh

Do Turtuka je zaista teško doći. Malo selo smešteno na kraju doline Nubra na severu Indije, obrubljen rekom Šjok i visokim vrhovima planinskog lanca Karakoram. Selo je okruženo stenama, a postoji samo jedan put koji vodi do njega. Ipak, možda je mnogo zanimljivija od njegovog pejzaža, prilično burna istorija ovog sela, jer je to mesto koje je izgubilo svoju državu.

Meštani ovog sela su muslimani, koji govore balti (tibetanski jezik) i imaju mnogo više zajedničkog sa Pakistancima nego sa Indijcima. U stvari, Turtuk je bio deo Pakistana do 1971. godine, kada ga je indijska vojska zauzela tokom graničnog rata.

Indija nikada nije vratila selo Pakistanu zbog granične bezbednosti. Stanovnici koji su tog dana 1971. godine bili u poseti prijateljima ili su radili negde drugde nikada nisu mogli da vrate kući, a Indija je godinama zatvarala to područje i održavala strogu kontrolu nad regionom.

Međutim, pogranično područje je bilo mirnije tokom protekle decenije, a Turtuk je 2010. otvoren za turizam, omogućavajući strancima da vide jedinstveno selo i način života.

Turtuk je niže od ostalih mesta u planini Ladakh, na samo 2.900 metara. Na ovom uzvišenju, leta mogu da budu izuzetno topla, a meštani su iskoristili svoje kameno okruženje za izgradnju sistema za skladištenje prirodnog kamena, koji se koriste kao "prirodni frižider", navodi "BBC".

turtuk Printscreen: Youtube/Savvy Fernweh

Kulturološka situacija

Uprkos činjenici da su Indija i Pakistan još uvek u sukobu oko Kašmira, život u Turtuku teče mirno. Svi stanovnici sela su dobili indijske lične karte i postali su građani nakon preuzimanja 1971. godine, a nedavni napori na modernizaciji doline Nubre, od boljih puteva, zdravstvenih usluga i prevoza, kao i nedavni bum turizma, značili su prosperitetnija vremena za Turtuk.

Jesenje boje

Selo je posebno lepo u jesen, kada redovi drveća topola menjaju boju i pružaju svetao odmak od kamenih pejzaža koji čine pejzaž. Iako se sela Ladakhi u ostatku doline Nubre takođe koriste stenom, njihove kreacije nisu nigde tako složene i mukotrpno građene kao u Turtuku, pa čak ni u regionu zemljotresa i klizišta, kameni zidovi Baltija stoje ponosni i prkosni.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA