Opasnost koja vreba turiste: U Egiptu ajkule napadale ljude

Neophodno je pratiti upute vodiča

  • 1
Ajkula Foto: Pixabay

Nije uobičajeno da ajkule napadaju ljude, osim kada nisu ugrožene i kada iz nekog razloga ne pomešaju čoveka sa nekom životinjom. Nekome ove tvrdnje zvuče logično, nekome nelogično, ali oni koji su upoznati sa tom temom recimo tvrde da ajkule retko kada, skoro nikako ne napadaju ronioce. Ako se i desi neki napad ajkule na ronioca, onda je to obično zato što je životinja nečim iziritirana.

Međutim, postoji tvrdnja da ajkule procentualno češće napadaju surfere na primer. Kao razlog se navodi to što daska za surfovanje iz ajkuline perspektive lični na foku, pa se to objašnjava kao razlog za napad.

Ipak, šta god da je istina, činjenica je da su zabeleženi napadi ajkula na ljude. Podsećanja radi, pre nekoliko sedmica se u Egiptu, na području Nacionalnog parka Ras Mohamed odigrao poslednji zabeležen napad. Tom prilikom je povređeno tri osobe, od kojih dve ozbiljnije.

Istorija napada ajkula u Egiptu

Prvi zvanično zabeležen slučaj napada, ali uz odsustvo relevantnih podataka se odigrao na području Aleksandrije u Egiptu 1. januara 1827. godine. A prvi zabeležen slučaj sa fatalnim ishodom na području Port Saida 22. avgusta 1867. godine.

Smatra se ipak da je Crveno more zbog svoje prosečne temperature, manje interesantno ajkulama. A čak i ako ih ima, više ih ima recimo krajem godine, odnosno početkom, jer je u tom periodu i temperatura mora niža.

Međutim, posmatrajući istoriju napada ajkula u Egiptu, čini se da su se napadi događali u različitim periodima godine.

Primera radi, prvi zabeležen zvaničan slučaj napada ajkule južno od Hurgade, koji nije imao fatalni ishod se zbio 1. juna 1965. godine. Bilo je to prilikom podvodnog ribolova.

A kada je u pitanju ronjenje, prvi zabeleženi slučaj napada se odigrao na području Nacionalnog parka Ras Mohamed, s tim da se ne zna čime je taj napad izazvan, ali se zna da nije imao fatalnih posledica.

Opasnosti koje vrebaju tokom snorklinga i ronjenja

Mnogi turisti će tokom odmroa u Egiptu nastojati da vide i dožive što više, pa se često odlučuju i za izlete koji uključuju ronjenje ili snorkling.

Ali neposredno pre početka izleta, svaki turista bi trebalo da popuni obrazac, u kome se saglašava sa rizikom do koga može da dođe tokom tih aktivnosti. Mada, o tome retko ko razmišlja u tom trenutku.

Treba imati na umu da je neophodno poštovati upute vodiča. Ono što pojedini naši turisti primećuju jeste da se mnogi toga ne pridržavaju, ne razmišljajući uopšte o mnogim opasnostima koje vrebaju.

Mnogi hoteli, u želji da dodatno zaštite svoje goste, jasno ističu upozorenje da svako ko odluči da se kupa na otvorenom moru, to zapravo čini na sopstveni rizik i lično je odgovoran za sve eventualne posledice.

(Telegraf.rs/Aleksandra Blažević)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Tako je

    10. novembar 2020 | 19:57

    Nemojte slucajno u Egipat, ma nikud...a ni ovde niste sigurni zbog korone 😅...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA