≫ 

Za ovu zemlju kažu da je Danska Latinske Amerike: Vlasti su smislile kako da privuku turiste

Nedavno su dobili i WTTC pečat Svetskog saveta za putovanja i turizam, za sigurna putovanja na globalnom nivou

  • 0
foto Pixabay foto Pixabay

Odbor za turizam Kostarike smatra da su robusni sigurnosni protokoli i kristalno jasne poruke dobitna kombinacija kada je reč o ponovnom otvaranju granica i osnaživanju priliva putnika u periodu nakon pandemije.

Poznata po bujnim tropskim šumama i prilično jednostavnom pristupu brojnim zanimljivim aktivnostima, Kostarika je jedna od vrlo često posećivanih destinacija, posebno za turiste koji se smatraju pronicljivim.

A sve to primarno zbog povezivanja i ulaganja u najsavremeniju infrastrukturu. Ipak, ekonomsko oslanjanje Kostarike na turizam je značilo da je celokupna situacija oko pandemije bila izuzetno nepovoljna.

U julu ove godine je Gustav Segura Sančo postao novi ministar turizma Kostarike. Od tada zemlja pokreće mnoge inicijative sa ciljem privlačenja posetilaca. A te inicijative se kreću od inventivnih marketinških kampanja, osmišljenih tako da stimulišu nacionalni i međunarodni turizam do bezbednosnih protokola, kojima je cilj jačanje poverenja u inostrana preduzeća, koja planiraju da održe sledeću konferenciju u zemlji.

 
 
 
Погледајте ову објаву у апликацији Instagram
Објава коју дели Visit Costa Rica (@visit_costarica)

Jedna od kampanja koja je pokrenuta, nosi naziv Vamos a Turistear, odnosno u slobodnom prevodu Idemo u obilazak. Ona je primarno usmerena na međunarodne dolaske.

- Turizam čini 8,2% BDP-a Kostarike. Institut za turizam, uz podršku privatnog sektora, osmislio je program koji opisuje specifične procese i smernice za turoperatore, krstarenja, avio kompanije, hotele i druge turističke destinacije, kako bi svi bezbedno nastavili sa radom. Ovo je bio prvi korak koji smo preduzeli, kako bismo reaktivirali našu ekomoniju – izjavio je za Skift Gustav Segura Sančo.

 
 
 
Погледајте ову објаву у апликацији Instagram
Објава коју дели Visit Costa Rica (@visit_costarica)

Sem toga, Vlada Kostarike se trudi da obezbedi novčanu pomoć i neophodne resurse za pomoć mikro, malim i srednjim preduzećima, koja posluju u oblasti turizma. Predviđa se da će oko 5.000 preduzeća inati koristi od toga, što je oko 30.000 radnih mesta. 

Nema sumnje da je za celu zemlju veliki izazov obnova sektora turizma, koji uzima značajno učešće u ekonomiji Kostarike.

Osim za turiste i zadovoljenje njihovih potreba, Kostarika je otvorena i za poslovne ljude iz celog sveta. U zemlji postoji 127 sala za sastanke, koje sadrže svu potrebnu audio-vizuelnu opremu za nesmetani rad. 

Kostarika se, pored ostalog može pohvaliti i jednim od najnaprednijih telekomunikacionih sistema na području cele Latinske Amerike.

 
 
 
Погледајте ову објаву у апликацији Instagram
Објава коју дели Visit Costa Rica (@visit_costarica)

Zvanično od 9. septembra je korporativnim događajima u Kostariki smelo da prisustvuje do 75 ljudi, ne uključujući i logističko osoblje, a dozvoljeno je i hotelima da rade punim kapacitetom, uz izuzetak zajedničkih prostorija, koje moraju održavati 50% kapaciteta.

Nedavno je zemlja dobila i WTTC pečat od strane Svetskog saveta za putovanja i turizam, za sigurna putovanja na globalnom nivou.

 
 
 
Погледајте ову објаву у апликацији Instagram
Објава коју дели Visit Costa Rica (@visit_costarica)

- Kostarika je dostupna, bez obzira da li dolazite iz Sjedinjenih Država, Latinske Amerike, Kanade ili Evrope. Pre pandemije, dva međunarodna aerodroma u zemlji su bila dostupna za 15 međunarodnih avio-kompanija. Vize takođe nisu potrebne za Amerikance, Kanađane i stanovnike zapadne Evrope, koji borave u zemlji kraće od 90 dana, napomenuo je ministar. 

Na kraju, zaključuje, Kostariku od drugih zemalja izdvaja ne samo njena autentičnost, nego i njen narod, uređenost i održivost, što svakog stanovnika čini ponosnim.

(Aleksandra Blažević/Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA