≫ 

Luksuzni hoteli više nisu u trendu: Ubuduće ćemo odmore provoditi u bližem kontaktu sa prirodom

Period nakon završetka pandemije korona virusa uticaće na prilagođenost prostora za odmor

  • 2
Sator

Foto: Pixabay

Činjenica je da je pandemija korona virusa izmenila način poslovanja i vlasnika i investitora. A uticala je i na to šta gosti žele od luksuznih smeštajnih kapaciteta. Zato su se razvili novi modeli u oblasti ugostiteljstva i turizma koji, čini se, imaju potencijala.

Nije čudno što se nakon višemesečnog zatvaranja prioriteti preusmeravaju, pa svi sve više vrednuju svež vazduh, otvoren prostor i vezu sa prirodom. 

Iako to i nije neka naročita novina, novo je to što će period nakon završetka pandemije uticati na prilagođenost prostora.

Definitivno će konstrukcije morati da budu lakše za održavanje, u to nema sumnje, a svakako se mora voditi računa i o ekološkoj održivosti.

Hibridne konstrukcije i upotreba kanvas platna

 

Nisu to obični šatori, onako kako ih mi zamišljamo. Oni su na najbolji mogući način uklopljeni u okolinu.

- Ne radi se samo o konstrukciji. Kreatori se izradi svakoga od njih posebno posvećuju, kako bi razumeli fizičke, geografske i ekološke aspekte odredišta. A među njima su bitni oblik terena, geologija, kretanje voda, uslovi terena, stabilnost flore i faune, dinamika staništa i rizici od zagađenja – napominju kreatori serije šatora u kampu Sarika, prenosi Skift.

 

 
 
 
Погледајте ову објаву у апликацији Instagram

Објава коју дели Spa Lettie ♡ (@spa_lettie)

 

 

Baš zato što se o svemu tome vodi računa, kreira se drugačije iskustvo za posetioce, te tako korisnici osećaju i mnogo bliskiju vezu sa prirodom. Ujedno se ne osećaju začaureno i izolovano od okoline. Taj projekat je redak primer futurističkog arhitektonskog razmišljanja, u kome je priroda savršen sporedni glumac.

 
 
 
Погледајте ову објаву у апликацији Instagram

Објава коју дели Anika Taylor l Movement Coach (@anikataylortraining)

 

Modularna konstrukcija i industrijski dizajn

 

Startap projekat pod nazivom Kasita je pre nekoliko godina osvojio priznanja kao „čudo od industrijskog dizajna“.

Ipak, problem je bio u tome što je reč o konceptu bez skalabilnog poslovnog modela, uprkos tome što je njegov osnivač izuzetno harizmatičan i što je u pitanju, po mišljenju mnogih, reč o neverovatnom industrijskom modelu.

Sada je grupa investitora iz Ostina kupila tu kompaniju i ima želju da formira novi koncept u oblasti ugostiteljstva pod istim nazivom.

 
 
 
Погледајте ову објаву у апликацији Instagram

Објава коју дели Karen Rugamas (@krnrgms)

 

Celokupan koncept je vrlo zanimljiv iz više razloga. Najpre, svako ima sopstveni prostor, nema zajedničkog ulaza, niti zajedničkih hodnika. Prostor je uređen elegantno, ispunjen svetlošću i toplinom, a prijatno je izolovan od drugih, što je sve vrlo značajno sa aspekta trenutno aktuelne pandemije. 

Reč je o dobrom poslovnom modelu, jer se ne gradi ogromna, trajna struktura, već se omogućava unovčavanje zemljišta. Prema planu bi ta ideja trebalo da zaživi u prvom kvartalu 2021. godine, na jednoj neiskorišćenoj parceli na području Ostina.

Habitas: 3D štampanje

 

Kompanija Habitas je poznata po tome što gradi objekte na zanimljivim lokacijama, poput na primer Namibije. U potrazi je za prirodnim okruženjima, koja su takva da se mogu smatrati održivim.

U mestu Merida u Meksiku su razvili namensku laboratoriju za inovacije, gde koriste modularnu konstrukciju i tehnologiju 3D štampanja za stvaranje projekata. 

Samim tim što se sve takve građevine kreiraju na jednom mestu i isporučuju širom sveta, celokupan razvojni ciklus je čak 4 do 5 puta brži nego kod standardne gradnje hotelskih objekata.

 
 
 
Погледајте ову објаву у апликацији Instagram

Објава коју дели Habitas Namibia (@habitasnamibia)

 

Osim Habitas Namibija, koji je lansiran u martu 2020. ova kompanija ima u planu i Habitas Bacalar (na granici Meksika i Belizea) i Habitas Todos Santos, uz dodatak imovine na Bliskom Istoku, smeštene na severozapadu Saudijske Arabije.

Zanimljivo je da nijedna od pomenutih kompanija nije pokrenuta zbog pandemije, već je postojala i ranije. Ali sada je mnogo veće interesovanje za njima, upravo zbog trenutno aktuelne situacije.

(Aleksandra Blažević/Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • W

    21. novembar 2020 | 15:13

    Ko hoće na selo da odmara evo mu moja kuća sa sve šljivicima i šumama deset dana, a vi meni uplatite luksuzni hotel 7 dana!

  • Miki

    21. novembar 2020 | 19:02

    Nema sanse. Kad sam na odmlru, ocu da mj drugi titraju, kuvaju, sređuju j sl. Ja zelim da radkm sve ono sto inace ne srizem

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA