Dve žene su pozirale za ovu statuu, a danas je često meta vandalizma: Burna istorija Male sirene

Omaž Andersenovoj bajci

  • 0
Mala sirena, Kopenhagen Foto: Pixabay

Iako je neizvesno kada ćemo ponovo moći  da putujemo, planiranje putovanja je nešto što mnoge od nas čini srećnim. Ako još uvek niste posetili nijednu skandinavsku zemlju, svakako preporučujemo Dansku. Kopenhagen nije samo zapanjujući grad, već je i dom najdruželjubivijih ljudi na koje ćete naići.

Moglo bi se reći da je zaštitni znak Kopenhagena spomenik Male sirene. Oko te male statue na obali mora kruže brojne priče, i za ovih sto godina postojanja svašta joj se desilo.

Inspiracija je bila Andersenova bajka

Ako ste ikada posetili ili planirate da posetite Kopenhagen, onda vam svakako preporučujemo da posetite gradsku statuu Male sirene.

Ne samo da je ovo jedna od najvećih turističkih atrakcija širom Kopenhagena, već ima i interesantnu istoriju. Sama skulptura inspirisana je bajkom Hansa Kristijana Andersena, a podignuta je 1913. godine.

Dve osobe su pozirale 

Vajar Edvard Eriskon nije mogao da napravi ovu statuu bez pomoći modela. Zatražio je pomoć poznate balerine Elene Prajs da pozira za statuu, međutim ona nije pristala da pozira gola, tako je samo njeno lice poslužilo kao inspiracija za glavu sirene. Na kraju je supruga umetnika pristala da bude model za telo sirene.

Mala sirena, Kopenhagen Foto: Pixabay

Iako je statua bila zapanjujuće bronzane boje kada je prvi put otkrivena 1913. godine, sada je više nećete zateći u takvoj formi. Zbog oksidacije, bronzana statua polako je korozirala u zelenu boju, i nije toliko sjajna kao nekada.

Uprkos tome što na Malu sirenu utiče vreme, ipak je vredna posete. U blizini statue možete da pronađete brojne plakate sa istorijskim objašnjenjima u vezi sa statuom, koji omogućavaju posetiocima da pogledaju gotovo sve što se može znati o ovoj sireni.

Statua je bila žrtva vandalizma

Statua Male sirene u Kopenhagenu lako je postala jedno od najvećih i najpopularnijih mesta za vandalizam u gradu.

Iako je sama statua ostala na svom mestu od 1913. godine, mnogi njeni delovi su zamenjeni, popravljeni ili obnovljeni zbog određenih vandalskih činova. Naime, Maloj sireni bila je odrubljena glava nekoliko puta.

Oko sirene je uvek gužva

Stena sa statuom Male sirene je jedno od najprometnijih mesta u celom Kopenhagenu.

Gužve su prilično česte, naročito popodne, pa ako želite da se slikate sa Malom sirenom, možda bi trebalo da je posetite rano ujutru.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA