≫ 

Većina zemalja je zatvorena za turiste: Evo koje i dalje rado primaju goste iz inostranstva

Zbog pandemije korona virusa mali broj država nema stroge zahteve prema posetiocima

  • 0
Dokument papir putovanje turizam biznis agencije Foto: Shutterstock

Prema podacima Ujedinjenih nacija, postoji ukupno 193 zemlje na svetu. Na prvi pogled se čini da svaka od njih funkcioniše u turističkom smislu tokom pandemije korona virusa.

Neke od zemalja, poput Turske, recimo se smatraju favoritima, jer mesecima unazad primaju veliki broj turista bez ikakvih ograničenja. Ostale destinacije su otvorile svoje granice delimično i oprezno. Takva je recimo Argentina, koja je nedavno tek dozvolila ulazak stanovnicima zemalja sa kojima se graniči. 

Zatim su tu zemlje koje su potpuno zatvorile granice potencijalnim turistima.

Na toj listi se nalaze mnoge zemlje, koje uopšte nisu otvorene za turiste ili koje iznose tako stroge zahteve posetiocima, da gotovo nije moguće tamo otići na odmor. Neke od njih i nisu bile naročito turistički atraktivne. Ali mnoge od njih, naročito na području Azije, su bile poznate po vrlo atraktivnim destinacijama u periodu pre pandemije.

Afrika

Prema zvaničnim podacima, na tlu afričkog kontinenta postoje 54 suverene države.

Nekoliko od njih su makar delimično otvorene za turiste ili će uskoro biti. Ali zato Alžir, Burundi i Kamerun svakako nisu još otvoreni za turiste.

Azija

Iako je jedan od najposećenijih kontinenata na svetu, Azija je ipak poznata po najstrožijim ograničenjima u oblasti turizma, tokom aktuelne pandemije.

Primera radi, Butan i Brunej su za sada zatvoreni za turiste, kao i Indonezija. Indija će biti minimum zatvorena do kraja novembra, a Kina je i dalje nedostupna za turističke posete. Istina, postoji nekoliko ograničenih letova prema određenim zemljama, ali nisu namenjeni turistima, kako prenosi CNN.

Butan Butan: Foto Pixabay.com

Japan, Kazahstan, Laos, Malezija i Makao su neke od azijskih zemalja koje su i dalje zatvorene za turiste. Na toj listi su još i Filipini, Mongolija i Severna Koreja, kao i Mijanmar, Tajvan i Šri Lanka. Tajland je moguće posetiti, ali samo ako dolazite iz određene zemlje, dok je jedna od najzatvorenijih azijskih zemalja trenutno Vijetnam. 

Australija i južni Pacifik

Praktično je cela teritorija zatvorena za međunarodne dolaske.

Američka Samoa, foto Pixabay Američka Samoa, foto Pixabay

Ne samo Australija i Novi Zeland, nego i Vanuatu, Samoa, Solomonska i Kukova ostrva, te Nova Kaledonija i Mikronezija ne mogu biti posećeni od strane turista iz bilo kog dela sveta.

Evropa

Za razliku od Azije, recimo, teritorija Evrope je mnogo otvorenija za putnike. Barem kada su u pitanju stanovnici drugih evropskih država, odnosno onih, koje imaju nisku stopu zaraze korona virusom. Doduše, američki državljani nisu dobrodošli, čini se. Ali sa ponovnim porastom broja zaraženih na evropskom tlu, pitanje je da li će se takva otvorenost granica izmeniti.

Pariz Božićna svetla Foto: Profimedia/Abaca Press

Na evropskom kontinentu su za sada potpuno zatvorene teritorije samo dve zemlje za turističke posete i to Gruzije i Azerbejdžana. 

Bliski Istok

Trenutno je nemoguće posetiti Saudijsku Arabiju i Izrael. Ako to želite da učinite samo turistički, ipak ćete morati da pričekate. 

Izrael Izrael; Foto Pixabay

Izrael, doduše izlazi ovih dana iz druge blokade usled pandemije korona virusa, pa treba sačekati razvoj situacije.

Severna Amerika

Zemlje koje se nalaze na području Severne Amerike su pružile različit odgovor u vezi sa turističkim posetama, a za sada ih je većina otvorena, koliko-toliko.

Kanada, grad, ljudi Kanada / Foto: Pixabay

Ipak, ako želite da turistički posetite recimo Britanska Devičanska ostrva, moraćete da sačekate. Isto se odnosi i na Montserat i na Kanadu. 

Južna Amerika

Brazil i Peru su, recimo još uvek otvoreni za turističke posete, ali su zato Urugvaj, Surinam i Čile još zatvoreni.

Hrist Spasitelj, Rio de Žaneiro Foto: Pexels/4FLY

S obzirom na to da se zabrane i dozvole ulaska u zemlje širom sveta neprekidno menjaju, to je svakako preporuka proveriti na vreme najnovije informacije.

(Aleksandra Blažević/Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA