≫ 

Ove stvari verovatno niste znali o najmanjoj državi na svetu

Ova država je 120 puta manja od njujorškog Menhetna

  • 2
vatikan Foto: Pixabay

Često kada govorimo o malim zemljama prvo nam pada na pamet broj stanovnika u datoj državi, a ne stvarna kvadratura. Ako uzmemo u obzir broj stanovnika najmanja država na svetu bi bila Ostrva Pitnkern, na kojima po popisu iz 2015. godine živi manje od 50 ljudi.

Međutim, najmanja zemlja po kvadraturi nalazi se neposredno izvan Rima. Veličina ove države je samo 0,44 kvadratnih kilometara, a nezavisnost je stekla 1929. godine.

Verovatno ste već pogodili da je u pitanju Vatikan.

Bazilika Svetog Petra nalazi se na jako nezgodnoj lokaciji

Mesto na kom se danas nalazi bazilika Svetog Petra zapravo je grad mrtvih. Tokom paganskih vremena, na ovom tlu je stajala rimska nekropola.

Veliki preokret desio se 62. godine nove ere. Veliki požar zahvatio je veći deo Rima, i uništio grad, a car Neron je otvoreno krivio hrišćane za to.

Neron je hrišćane kažnjavao smrću, a te kazne su se desile upravo na Vatikanskom brdu.

vatikan Foto: Pixabay

Tek kada je priznato hrišćanstvo, tokom vladavine cara Konstantina, započeta je izgradnja bazilike Svetog Petra na mestu gde je rečeno da je Sveti Petar počivao. Stoga se mesto bazilike sada nalazi iznad katakombi.

Gotovo 60 godina, pape nisu napuštale Vatikan

Između Vatikana i italijanske vlade postojala je burna istorija, jer je dugi niz godina postao sukob između političkih i verskih vođa. Država Italija se ujedinila tek 1870. godine, ali do tada su pape vladale grupom suverenih država u centralnoj Italiji.

To je prouzrokovalo tenzije između vlade i papa, jer je vlada zadržala kontrolu nad svim zemljama koje okružuju papske države, što je na kraju dovelo do hladnog rata između Vatikana i političke vlasti. Nijedan od njih nije priznao autoritet drugog i u znak protesta, pape su tokom 60 godina odbijale da napuste Vatikan.

Vatikan ima bezbroj tajnih prolaza koje su nekada koristile pape

Iz Vatikana može da se pobegne kroz tajni prolaz. Taj tunel je služio kao spasonosni put za papu Klementa VII 1597. godine.

Tunel je takođe omogućio mnogim papama da brže stignu sa jedne lokacije na drugu.

Pape nisu oduvek u Vatikanu

Iako je lako zamisliti da su pape uvek nazivali Vatikan svojim domom, to zapravo nije bilo tako do 14. veka. U početku su pape živeli u Lateranskoj palati koja se nalazila u blizini Rima.

Video: Vatikan otvorio arhive: Konačno saznajemo istinu o saradnji Katoličke crkve i ustaša

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA