≫ 

Ko nije bio u Istanbulu, ne zna šta su čari šopinga: Iskustvo koje se ne zaboravlja

Cene su pristupačne, a akcijske ponude česte

  • 6
foto Pixabay foto Pixabay

Zbog ograničenja putovanja koje je donela pandemija korona virusa, mnogi turisti iz Srbije imali su priliku da se upoznaju sa lepotama Turske. Ali, letovanje u Turskoj i šoping u Istanbulu su "dva sveta"; dok se odmor na moru pamti po predivnim plažama i velelepnim hotelima, krstarenje ulicama Istanbula u potrazi za garderobom, nakitom i hranom je iskustvo kakvo bi svako trebalo da doživi.

Istanbul je veliki grad u kome boravi oko 20 miliona stanovnika, a turističke agencije uglavnom naše turiste smeštaju u delovima Akselaj i Lalaj kako bi lakše obišli atrakcije grada.

U Turskoj je zvanična valuta lira, ali nije retkost postići dogovor sa lokalnim prodavcima kako bi pazarili za evre. Kurs u Istanbulu ume često da varira, pa je bolje potražiti menjačnice van centra, jer je kurs povoljniji.

Bulevar Ordu u Istanbulu poznat je po trgovinskim radnjama, ali u ovom delu grada robne kuće mahom robu prodaju na veliko. Ipak, postoje i prodavnice koje prodaju robu na komad, i to po vrlo prihvatljivim cenama. Ono što je još primamljivije, jeste to da pojedini prodavci imaju običaj da izlože određenu količinu robe nakon zatvaranja radnji, a tada su cene dodatno povoljnije.

Turistima sa Balkana, naročito Srbima, u ovom bulevaru gde možete pronaći robu raznog asortimana, od posteljina, obuće, garderobe i još mnogo toga, nalazi se robna kuća "Morava" poznata po prodaji robe od kože.

Ako planirate šoping u Istanbulu, ne zaboravite da je cenkanje sastavni deo turske tradicije. Zato budite uporni u pregovorima sa trgovcima, jer možete da snizite prvobitnu cenu i do 50 odsto.

Bulavar Ordu, Istanbul Foto: Youtube(Printscreen/ Smitzart

Odmah iza Odru bulevara, nalazi se Kapali čaršija. Lavirint od skoro 4.000 radnji prava je oaza za one koji su došli da pazare, ali baš zbog atraktivne lokacije cene zakupa lokala su vrlo visoke, pa samim tim i cene robe u njima, tako da bi ovde trebalo izbegavati kupovinu.

Nećete morati puno da odmaknete od Kapali čaršije kako biste istu robu mogli da kupite znatno jeftinije.

Za kulinare i gurmane, Istanbul u atraktivnoj šoping ponudi ima i Pijacu začina. Svi začini koji se proizvode na planeti mogu se naći u ovom mirišljavom carstvu.

foto Pixabay foto Pixabay

Nemojte propustiti ni da obiđete ulicu Istiklal koja se poistovećuje sa beogradskom Knez Mihailovom. Na popularnoj aveniji nalaze se radnje u kojima možete pazariti garderobu proizvedenu u Turskoj, onu istu koju možete da vidite u buticima širom Srbije, ali po drastično većim cenama nego u Istanbulu. Avenija Istiklal je mesto gde možete pazariti i belu tehniku. Cene su pristupačne, a akcijske ponude česte.

U Istanbulu se, takođe, nalazi i više od 120 tržnih centara, pa je verovatnoća da se kao turista iz ovog grada vratite kući "praznih ruku" jer niste pronašli ništa što vam se sviđa - nemoguća.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • laufer

    8. decembar 2020 | 09:41

    Najlepsi grad na svetu Instambul. Turci majstori ugostiteljstva i hotelijerstva. Ljudi idu u prljavu grcku sa raspalim hotelimaPored turske koja je za grke ekonomski dzin

  • Lejla

    8. decembar 2020 | 14:35

    U Stanbolu na Bosforu...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA