≫ 

Biser Bliskog istoka: 5 atrakcija koje ne smete propustiti da vidite kad dođete u Dohu

Iako je manje atraktivna od komšijskog Dubaija, prestonica Katara i te kako ima šta da ponudi turistima

  • 2
Doha; foto Telegraf.rs Doha; foto Telegraf.rs

U istočnom delu Katara, na obali Persijskog zaliva nalazi se Doha, prestonica jedne od najbogatijih blisko-istočnih zemalja.

Iako u ovom trenutku ne možemo da otputujemo u Dohu bez ograničenja (neophodno je obezbediti dozvolu preko sajta Qatar Portala, testirati se na aerodromu „Hamad“ i ostati u hotelskom karantinu najmanje sedam dana, pa tek onda izaći i upoznati se sa lepotama države domaćina ili ići preko Turske, uz obavezan prethodni sedmodnevni boravak u Turskoj i negativan PCR test rađen u sertifikovanim laboratorijama), naša preporuka je da posetite Dohu čim obavezne karantinske mere budu stavljene van snage. Jer, ono što ćete tamo videti ostaće vam u sećanju do kraja života...

Prestonica Katara osnovana je pre dva veka, a naziv Doha potiče od arapske reči Al-Dawha, što u prevodu znači veliko drvo. Od 1971, kada je Katar stekao nezavisnost i u poslednji čas odustao od pridruživanja Ujedinjenim Arapskim Emiratima kao osmi emirat, Doha je postala najbrže rastući grad u Kataru.

Danas u Dohi živi oko milion ljudi, mahom iz jugoistočne i južne Azije. Ali, kao i u većini blisko-istočnih zemalja, svi – od stanovnika Dohe do turista – moraju da poštuju specifične običaje.

Suk Vakif

Korzo na arapski način „kupiće“ vas na prvi pogled. Ovde ćete videti građevine u tipičnom arapskom stilu, mnoštvo restorana i kafea, kao i prodavnica suvenira i slatkiša.

Suk Vakif na svakom koraku odiše duhom orijenta. Iako je obnovljen pre desetak godina, i danas izgleda rustično.

Prosečna cena obroka u restoranima „brze hrane“ je oko 470 dinara, a u klasičnim restoranima od 800 dinara pa naviše.

 
 
 
Погледајте ову објаву у апликацији Instagram
Објава коју дели Sharon (@bushgranga_photography)

Muzej islamske umetnosti

Museum of Islamic Arts smešten je preko puta Suka, na obali zaliva. Od Suk Vakifa do Muzeja islamske umetnosti neće vam biti potrebno više od petnaestak minuta laganog hoda. Otvoren je u decembru 2008. godine i odmah je postao najveći muzej u Kataru.

 
 
 
Погледајте ову објаву у апликацији Instagram
Објава коју дели Qatar Photos - صور قطر (@qatarforyou)

Poseduje jednu od najkompletnijih kolekcija islamskih artefakata u svetu. Stalnu muzejsku postavku čine kolekcije keramike, nakita, stakla i predmeta od slonovače, a ulaz u ovaj muzej, kao i u sve druge muzeje širom Katara je besplatan.

„Biser Katara“

Od Muzeja do „Bisera Katara“ možete da stignete za 15 minuta vožnje. Opet je preporuka da koristite Uber – vožnja će vas koštati manje od 400 dinara u jednom pravcu.

„Biser Katara“ je zaista biser prestonice ove države. Ovde se nalaze impoznatne poslovne zgrade, luksuzni stambeni kompleksi, šoping molovi, luksuzni restorani i kafei, bioskopi, predivno uređena šetališta...

Kad budete kročili u „Biser Katara“, imaćete utisak da ste ušli u modernu bajku koja na sve strane pršti od raskoši, bogatstva i glamura. Ovde na svakom koraku sve "miriše na naftu" - vidi se da je svaka prodata kapljica "crnog zlata" uložena u blještavilo "Bisera Katara".

Korniš

Šetalište i bulevar Korniš koji se protežu od aerodroma duž cele obale zaliva idealni su za one koji vole da pešače i razgledaju grad.

Na Kornišu se nalati i park Al Rumaila, najpopularnija oblast za porodice u Dohi. U parku se nalazi igralište sa toboganima, ljuljaškama, spravama za vežbanje, kao i pozorište na otvorenom.

Khor Al Udeid

Pevajuće peščane dine nisu u gradu, ali ako propustite da ih posetite sigurno ćete se pokajati. Nalaze se 40 kilometara jugozapadno od Dohe i jedna su od oko 30 lokacija u svetu gde je zvuk prirodno proizveden od peščanih dina.

 
 
 
Погледајте ову објаву у апликацији Instagram
Објава коју дели Tati Paiva (@thatyanapaiva)

Otkrivene su na Bliskom istoku pre više od 1.500 godina. Stanovnici Katara smatrali su da ovi zvuci potiču od „zlih džinova koji su zaposeli pustinju“, ali verujemo da se sa njima nećete složiti kada budete čuli magične melodije koje stvaraju peščane dine - poželećete da ih slušate zauvek.

Važne informacije za turiste

Iako ekonomija Katara počiva na nafti i gasu, to ne znači da ćete se u ovoj državi voziti „za džabe“.

Taksi u Dohi je prilično skup – start košta oko 700 dinara. Upravo toliko novca će vam biti potrebno da Uberom stignete od vazdušne luke do centra grada, gde se nalazi većina hotela koji se mogu naći u pondama naših agencija.

Prilikom dolaska u Katar, kao i tokom boravka u ovoj zemlji, morate strogo da vodite računa o odevanju i ponašanju. Kao i u većini arapskim zemalja, nije dozvoljeno šetati u šortsevima, kratkim suknjama i haljinama, niti će vas blagonaklono gledati ako nosite majicu na bretele.

Potrudite se da vaša garderoba bude adekvatna i da pokriva što veću površinu kože ne samo zbog strogih islamskih pravila, već i zbog činjenice da na jakom katarskom suncu za tili čas možete da izgorite.

Na plažama namenjenim strancima je već druga priča – dozvoljeno je nošenje „evropskih kupaćih kostima“. Ali, na toples, ma koliko da je dozvoljenn u Evropi, kad odete u Katar zaboravite.

Takođe, držanje za ruke i pokazivanje emotivne naklonosti na javnim mestima u Dohi su najstrože zabranjeni.

Konačno, nije prikladno ni da nosite vidljiva verska obeležja koja mogu da budu protumačena kao vređanje islama.

Ukoliko ste ljubitelj alkohola, uživanje u „dobroj kapljici“ u restoranima i barovima u Dohi moraćete dobro i da platite. Konzerva piva košta neverovatnih 1.300 dinara, a vino je još skuplje...

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Bhm

    9. decembar 2020 | 23:32

    Bez Krsta na vidljivom mestu ne idem nigde!Necu da ga krijem nikada.Jel islamisti skrivaku svoia onelezja u Hrišćanskim zemljama?⁰

  • masala masala

    10. decembar 2020 | 05:15

    ne smes da poljubis devojku ili suprugu na javnom mestu , isto tako da imas krst na sebil zato sto sve to vredja islam. dok oni mogu da se setaju kod nas po ulici kao nindze nemas pojma sta se krije ispod.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA