≫ 

Šveđani nerado ćaskaju sa strancima i za to imaju dva jaka razloga

Turisti koji posećuju Švedsku i koju pokušaju da započnu razgovor sa prodavcem ili konobarom, čak i uz lokalni pozdrav „hej“, verovatno će naići na jedno isto takvo „hej“, ali bez ikakvih emocija i želje za nastavkom razgovora

  • 7
Stokholm Youtube/Printscreen/ costoflivingin

U Švedskoj se neobavezni razgovori sa strancima smatraju potpuno nepotrebnim, jer Šveđani razgovor koriste primarno za razmenu značajnih informacija.

U mnogim kulturama je uobičajeno uspostavljanje razgovora sa neznanicima, što čak u nekim situacijama moće dovesti i do sklapanja prijateljstava. Ali to ne važi i za Šveđane.

Ovde se čak i kraći razgovor smatra uzaludnim i naziva se „kallprat“, što se prevodi kao hladan razgovor ili „dödprat“, što je mrtav razgovor, u bukvalnom prevodu, prenosi BBC Travel.

Da se ne bi našli u takvoj situaciji, mnogi Šveđani su se uvežbali da izbegavaju kontakt očima sa nepoznatima, pa čak i sa poznanicima na koje mogu naići. Zato uglavnom neprekidno gledaju u svoje telefone ili razgledaju izloge dok šetaju. Za Šveđane je svrha razgovora razmena značajnih informacija, a bavljenje besciljnim ćaskanjem ih jednostavno ne zanima.

Turisti koji posećuju Švedsku i koju pokušaju da započnu razgovor sa prodavcem ili konobarom, čak i uz lokalni pozdrav „hej“, verovatno će naići na jedno isto takvo „hej“, ali bez ikakvih emocija i želje za nastavkom razgovora.

Stručnjaci smatraju da do tako rezervisanog ponašanja Šveđana dolazi verovatno zbog slabe naseljenosti i prostranosti same zemlje, te da su se stotinama godina unazad ljudi jednostavno navikli da ne razgovaraju sa onima koji dolaze iz drugih područja.

Postoji i druga hipoteza, a ona se povezuje sa relativno malom stopom imigracije u Švedsku, sve do 60-ih godina prošlog veka. Samim tim što su Šveđani bili manje u dodiru sa drugim narodima i kulturama, nisu imali potrebu da prihvataju uobičajeno ćaskanje sa strancima kao deo svoje kulture, kao što je to inače slučaju u većem delu sveta.

Ipak, uprkos svojoj naizgled hladnoj spoljašnjosti, Šveđani su gotovo uvek ljubazni i dobronamerni, ali jednostavno na drugačiji način od onoga na koji smo, možda navikli.

U zemlji koja je primarno okrenuta ka praktičnosti, možda je najbolje ne razgovarati sa domaćinima, ako baš ne morate.

(Aleksandra Blažević/Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • фебруар 2021

    12. februar 2021 | 23:26

    Народ имућан,али хладан,без вере и са мало доброте..А са друге стране има један мали народ,сиромашан али и даље са топлим осмехом,када га видиш,понуди ти погаче и соли,окрепи те вином или ракијом,и испрати са благословом и сузе у очима.

  • jovo

    12. februar 2021 | 19:36

    Ma imaju pravo samo primitivci brbljaju bez veze a kod nas jos glasnu da bu bili u centru paznje

  • Mr. No

    12. februar 2021 | 19:04

    Sve je interes. Ako ga imaju ,propricace i kineski da vas impresiraju. Ja mislim da je većina takvi jer gaje visoko mišljenje o sebi o svojoj naciji .ako stranci nisu Germani ili neki koje oni smatraju boljim od sebe, zauzece stav kakav ste opisali.Naravno ima izuzetaka ali su retki. Sto se tice pomoći ako kao stranac upitate nekoga za informaciju naići cete na ljubaznost i učtivost. Naravno na blic. I to je to.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA