≫ 

Istanbul je prelep, ali ova 3 turska grada će vas posebno očarati

U jednom od tri turistički pomalo zaboravljena grada u Turskoj nalazi se najduža žičara na svetu

  • 1
Smyrna Foto: Pixabay

Iako mnoge agencije, kada su u pitanju aranžmani za Tursku, nude uglavnom opciju posete Istanbulu, ne treba zaboraviti da u toj zemlji postoje mnoge, podjednako interesantne destinacije.

Jedna od najvećih luka

Nekadašnji grad Smirna je po svemu prednjačio u odnosu na ostale. Možda je baš zbog svog izuzetno naprednog, najpre grčkog i jermenskog stanovništva, doživeo tako surovu sudbinu. Danas je to jedno od čuvenih turskih letovališta u ovom delu zemlje.

Izmir je danas odlično saobraćajno povezan sa ostalim delovima Turske.

A gde god krenete kroz Smirnu, bićete fascinirani bogatom istorijom grada. Jedna od ukupno 7 crkava Jovanovog oktrovenja se nalazi upravo ovde, a poznato je da je jedna od najjačih hrišćanskih zajednica na području Male Azije bila upravo tu.

Tokom 18. veka su Srbi iz Boke Kotroske i Hercegovine upravo u Smirni, a današnjem Izmiru ustrojili i metoh manastira Hilandara, a u tom gradu je i srpski prosvetitelj,  Dositej Obradović učio grčki jezik.

Četvrti najveći turski grad

Pored toga što je po broju ustanovnika na četvrtom mestu u zemlji, grad Bursa je izuzetno važan ne samo industrijski centar, nego i obrazovni i kulturni.

Smešten je na obalama Nikejskog jezera, na padinama planine Uludag.

Bursa, Turska Printskrin: Youtube/ Expedition Pakistan

U prvoj polovini 14. veka je upravo Bursa bila prestonica Osmanlijskog carstva.

Danas je to grad koji po mnogo čemu može da parira Istanbulu. Poznat je po idealnom spoju starog i novog, koji karakterišu široki, moderni bulevari i starinske, krivudave uličice.

U Bursi se nalazi i najduža žičara na celom svetu, ali i brojne džamije, među kojima se izdvajaju Zelena i Velika džamija, kao i Muratova džamija.

Nije samo letovalište

Iako je mnogima Antalija asocijacija na letnji odmor, ovaj grad je zapravo interesantno posetiti u različita doba godine, ako želite da uživate u svim njegovim lepotama.

Smyrna Foto: Pixabay

Pored luksuznih hotela i svih onih sadržaja, koji su tu da bi upotpunili odmor, Antalija ima i izuzetno bogatu istoriju. U gradu, ali i u njegovoj okolini se nalazi veliki broj znamenitosti, koje bi trebalo posetiti, kako bi vam odmor u Antaliji i van sezone bio interesantan.

(Aleksandra Blažević/Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA