Lepote planete Zemlje koje niste obišli zbog pandemije, ovo su destinacije koje morate obići

Ohrabrujuće za putnike

  • 0
Palau, putovanje Foto: Youtube/Printscreen/ Lilian Pang

Kako je svet zadesila pandemija i sve što ju je pratilo, a primarno različite vrste ograničenja, to se odrazilo i na putovanja.

Sa ciljem da ohrabri sve znatiželjnike da i dalje istražuju lepote planete Zemlje i otkrivaju vrlo interesantne destinacije, uredništvo portala Lonely planet se osvrnulo na najbolje opcije za narednu godinu, barem prema dosadašnjim pokazateljima.

Nema spora da su se mnoge destinacije istakle kao naročito atraktivne, ali i održive u ekološkom smislu.

Danteovim putevima

Vijugavi put koji se proteže od grobnice čuvenog italijanskog renesansog pesnika, Dantea Aligijerija, pa do njegovog rodnog mesta je opčinio mnoge turiste tokom ove godine.

Put od Ravene do Firence se smatra svojevrsnom odom ovog italijanskom pesniku.

Idealna gastro destinacija

Sa odlično razvijenim tržištem organskim proizvodima, divljim biljem i odličnom ponudom morskih plodova, Grčka je postala vodeća destinacija na svetu sa aspekta gastronomije.

Zemlja važi za održivu destinaciju u ekološkom smislu, primarno zbog činjenice da se vekovima Grci bave uzgojem voća i povrća, ali i pripremom najboljeg maslinovog ulja, te da naročito vode računa o podizanju ekološke svesti, bez obzira da li žive u kontinentalnom delu ili na ostrvima.

Kako sačuvati planine i uživati u njima?

Dokaz da je moguće brinuti o prirodi, a istovremeno i uživati u njoj jeste i voz Rocky Moutaineer. Kompanija u čijem se vlasništvu nalazi je preduzela sve potrebne korake za smanjenje emisije ugljenika, a značajno obraća pažnju i na reciklažu. Takođe, ova kompanija je počela saradnju sa organizacijama za zaštitu lokalnih divljih životinja.

Tokom vožnje kroz Stenovite planine u zapadnoj Kanadi, turisti imaju prilike da uživaju u pogledu na netaknutu prirodu. Uprkos tome što voz prolazi ovom rutom, nema bojazni da će to uticati negativno na predeo.

Netaknuti arhipelag

Na stotine kilometara udaljen od najbližeg kopna, tihookeanski arhipelag Palau se smatra izuzetno značajnim za životnu sredinu. Sa pravom se smatra pravim rajem na zemlji.

Iako se nivo okeana povećava, što narušava opstanak većine od 576 ostrva, koliko ih ima u sastavu ovog arhipelaga, došlo je vreme da se ovde misli na održiviju budućnost.

Oko 80% celokupne pomorske teritorije ovog arhipelaga je okarakterisano kao morski rezervat, a u pitanju je prva država koja je zvanično zabranila korišćenje kreme za sunčanje, budući da se smatra da može negativno uticati na prirodu.

(Aleskandra Blažević/Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA