≫ 

Na ovoj planini se 1973. srušio avion JAT-a: Nju ne žele da osvajaju čak ni najiskusniji planinari

Magične stene na planini Crne Gore

  • 1
CRNA GORA MAGANIK Ovako planina odozgo izgleda: Printskrin: Youtube/ Svetlim Nocu

Sa opravdanim razlogom se planina Maganik, nadomak Kolašina u Crnoj Gori smatra najzahtevnijom čak i među iskusnijim planinarima.

Ne samo da je reč o izuzetno nepristupačnoj planini, već i o predelu neverovatne lepote, o čemu svedoče i fotografije retkih entuzijasta, koji se usude da osvoje Trešteni vrh, koji se nalazi na 1.980 metara nadmorske visine.

Najviši vrh planine Maganik, koja je oivičena trima rekama, Moračom, Zetom i Mrtvicom je Međeđi vrh (2.139 m.n.v). A tu je i Petrov vrh, koji je 15 metara niži, kao i Babin zub, Kokotov vrh i drugi.

Skulpture od kamena na vrhu

Slobodno se može reći da će svako, ko bude uspeo da se popenje na Trešteni vrh biti nagrađen pogledom na neverovatno interesantan predeo.

Osim Željezne jame, duboke nešto više od 160 metara, tu se nalazi i jama, za koju se smatra da je među najdubljima u celom svetu, budući da joj je dubina procenjena na oko 430 metara.

Još od 60-ih godina postoje markirani prilazi do ove planine, ali se ne usuđuje baš veliki broj planinara da je osvaja. Primarno zbog nepristupačnosti, ali i prolaska kroz prirodne prepreke. Tu su brojne terase, kao i kameni lavirinti i druge prepreke, koje samo priroda može da načini.

CRNA GORA MAGANIK Printskrin: Youtube/ Svetlim Nocu

Ne tako lepa strana osvajanja Maganika

Ali osim prirodnih prepreka, svako ko bude odlučio da pokuša da osvoji ovu planinu, može da naiđe i na nešto što će ga uznemiriti.

Naime, na pojedinim delovima su i danas vidljivi ostaci aviona tadašnjeg Jugoslovenskog aerotransporta, koji se tu srušio 1973. godine.

Nažalost, svih 35 putnika i 6 članova posade je stradalo. Bio je to let od Skoplja do tadašnjeg Titograda, odnosno današnje Podgorice.

CRNA GORA MAGANIK Printskrin: Youtube/ Svetlim Nocu

Kasnijom istragom nije utvrđeno da kontrola leta nije poštovala pravila, te nije niko od zaposlenih pozvan na ličnu odgovornost zbog ove tragedije.

No, šta god da se desilo, zna se da je iskusni pilot, Žika Maglić, u poslednjem trenutku ugledao vrh Babin zub. Kako je bio pod maglom, kasno ga je video i iako je pokušao da podigne avion, da ne bi udario, nažalost u tome nije uspeo.

Trideset godina posle ovog događaja su na mestu, na kom se dogodila nesreća, predstavnici tadašnje kompanije JAT airlines postavili i spomen ploču.

(Aleksandra Blažević/ Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Тодорић

    31. decembar 2020 | 21:15

    Ужас,Маглић по магли...као предсказање

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA