• 0

Kinezi su verovali da će im feng šui šume doneti bogatstvo: Danas bi mogle da budu spas za ekologiju

Nekada se smatralo svetogrđem poseći drveće, a Kinezi su mogli da sakupljaju samo otpale grane, i to svake dve godine kako ne bi uticali na integritet šume

  • 0
Kina

Foto: Pixabay.com

Dok Kina ambiciozno započinje da bude neutralna na emisiju ugljen-dioksida do 2060. godine, mnoštvo drevnih šuma možda će biti ključ njene zelene budućnosti.

Smešteno u uskoj dolini rezervata prirode Meihuashan u kineskoj provinciji Fujian, drevno selo Hakka Guihuping je zaštićeno svetom šumom od hladnog vetra sa severa.

Zimzeleno drveće posađeno u obliku polumeseca se proteže duž obronaka planine, štiteći bele kolibe od blatne opeke i hram, koji se nalazi na dnu padine. Zahvaljujući šumi koja ga okružuje, ova zabačena zajednica koja se bori protiv tajfuna i godišnje ima do 200 cm kiše, ostala je netaknuta tokom poslednjih 400 godina.

To je tek jedna od desetina hiljada netaknutih, očuvanih šuma koje su rasute po kineskim provincijama. Veruje se da su stabla u fengshuilin, odnosno feng šui šumama zaslužna za prosperitet i dobro zdravlje zajednica koje brinu o njima i štite ih.

Fujian, Kina

Foto: Pixabay.com

Prvi pisani zapis o feng šui šumi potiče iz 3. veka i odnosi se na to da se one koriste za zaštitu carskih grobnica.

Kako su se starosedeoci Hana preselili sa severa na jug zemlje, počeli su da grade svoja sela u skladu sa principima koje predviđa feng šui. Na taj način su optimizovali protok energije i zaštitili grobnice, hramove i sela. Seljani su izgradili svoje domove na padinama u blizini šuma, a u samim šumama su zasadili voće i lekovito bilje.

Danas ekolozi veruju da bi upravo takve šume mogle da odigraju ključnu ulogu u budućim ekološkim naporima Kine, prenosi BBC Travel.

Prema istraživanjima Kineske akademije nauka, zemlja je najveći emiter ugljen-dioksida na svetu, a površine pod šumama iznose samo 25% svetskog proseka. Ipak, sve bi to moglo da se izmeni, pošto je Kina nedavno objavila da teži da bude neutralna na emisiju ugljen-dioksida do 2060. godine i da poveća pokrivenost šumama na 26% do 2035. godine, što je otprilike veličina Nemačke.

Uprkos velikim planovima za zaštitu životne sredine, njeni raniji napori za pošumljavanje nisu bili naročito uspešni. Ipak, naučnici veruju da bi feng šui mogao pružiti plan održive sadnje, jer su takve šume ispunjene brojnim autohtonim vrstama, koje su najprikladnije za klimu u zemlji.

Još su 2008. godine naučnici sa Južnokineskog poljoprivrednog univerziteta u Guangdžou predložili urbanistima da na drevne šume uređene prema feng šui principima gledaju kao na modele modernog održivog rasta grada, jer zajednice u razvoju okružene biodiverzitetnim džepovima zelenila uspevaju da izdrže zagađenje.

Zapravo se smatra da je reč o svetim šumama i da one stvaraju harmoniju između prirode i natprirodnih sila. U mnogim takvim šumama postoje i svetinje, koje su posvećene bogovima Zemlje i ukrašene tamjanom.

- Seljani kažu da šuma zadržava bogatstvo. Sujeverno zvuči, ali ako bi došlo do erozije i ne bi bilo šume koja bi je zaustavila, erozija bi ponovo zahvatila pirinčana polja i ljudi bi počeli da gube bogatstvo – objasnio je praktičnu svrhu ovakvih šuma profesor geografije i azijskih studija na američkom Bard koledžu, Kris Kogins.

Mnoge feng šui šume su do dana današnjeg ostale netaknute, jer se smatralo svetogrđem poseći drveće. Stanovnici sela su mogli sakupljati samo otpale grane, i to svake dve godine kako ne bi uticali na integritet šume.

Kazna za seču drveća se razlikovala od provincije do provincije. Neki su verovali da to drveće ima lekovita svojstva i da će se razboleti onaj ko ga bude posekao. Drugi su kažnjavali uzimanjem jedne svinje onome ko seče drveće ili bi mu zapalili drvo koje je nezakonito posekao.

Danas i država brine o ovim šumama, a ne samo seljani.

Iako su feng šui šume drevni koncept, mnogi Kinezi nisu čuli za njega, jer je u doba vladavine Mao Ce Tunga to bila zabranjena tema. Ipak, danas kada se upoznaju sa činjenicom da su njihovi sunarodnici uspeli da zaštite drevne šume, bivaju ponosni zbog toga.

- Kina pošumljava brže nego bilo koja druga zemlja. Pravi krupne korake prema održivoj proizvodnji energije. Ako namerno regenerišete feng šui šume presađivanjem umesto da ih pustite da se šire prirodno, to će zapravo doneti opipljivu razliku sa aspekta smanjenja emisije ugljen-dioksida. Možda ćemo morati da sačekamo 50 godina, ali će to biti razlika – zaključio je Kogins.

(Aleksandra Blažević/Telegraf.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima