≫ 

Farmeri u Švedskoj prizivaju svoje životinje pomoću magične melodije: Evo kako ona zvuči

Ta melodija se zove kulning

  • 1
šveđanka, muzika Printskrin: Youtube/ Jonna Jinton

Skallskog je zabačena farma bez tekuće vode ili struje za koju čak ni većina Šveđana nikada nije čula. Skrivena duboko u nordijskoj divljini, sitno naselje rumeno crvene boje na prvi pogled može izgledati kao mesto od malog značaja.

Međutim, ovde ćete pronaći nestajuće korene drevne švedske pevačke tradicije toliko usko povezane sa prirodom da se to može opisati samo kao magija.

Kulning je tradicija vokalizacije koja datira još iz srednjeg veka, gde pevači pevaju domaćim životinje hipnotičke melodije, mameći krave, koze, ovce i patke k sebi.

Ova mistična sposobnost potiče sa farma, poput Skallskog, gde bi farmerke tradicionalno zvale svoje životinje kući nakon što su slobodno pasle tokom nekoliko toplih meseci u ovoj hladnoj zemlji. Poslednjih decenija, kako se mesto žena u društvu promenilo, ovi zvuci su se pretvorili iz pragmatizma poljoprivrednog zemljišta u opersku eleganciju.

Jutjuberka Džona Džinton je objavila video svog kulninga, čime je uspela da "nagomila" preko 2 miliona pratilaca.

šveđanka, muzika Printskrin: Youtube/ Jonna Jinton

Koncerti na otvorenom i festivali narodne muzike u kojima učestvuju pevači kulninga nastavljaju da popularišu ovu čarobnu umetnost komunikacije sa prirodom.

Međutim, dok kulning možda postaje poznatiji zahvaljujući pop kulturi, prosečni Šveđanin ne bi ni znao odakle potiče ova tradicija.

Ovaj oblik pozivanja stada povezuje veoma digitalizovanu Švedsku sa njenom pastirskom prošlošću. Ipak, kako su se Šveđani sve više odvajali od farme, poreklo kulninga gotovo se zaboravilo.

Da li se vama dopada ova melodija? 

Video: Haski ima talenat: Dok gazda svira gitaru, on peva prateće vokale

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Zoki

    10. januar 2021 | 12:21

    Pa ovakva obučena sa erotski glasom bi privukla i mene, pa sve to još "svedis" akcija

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA