Carstvo šarenih sombrera, raspevanih marijača i ukusnih takosa: 500 godina Meksiko Sitija

Prestonica Meksika je grad izuzetno bogate istorije, koja je uočljiva na svakom koraku

  • 0
foto Pixabay foto Pixabay

Većina ljudi gleda na 2021. godinu sa optimizmom, ali za Meksiko ona neće biti samo oproštaj od 2020. Predsednik Meksika, Andres Manuel Lopez Obrador kaže da će 2021. biti „godina nezavisnosti i veličine“ za Meksiko, budući da se u toj godini proslavljaju dva jubileja značajna za zemlju.

Uz 500 godina od osnivanja Meksiko Sitija, obeležava se i 200 godina od kako je Meksiko stekao nezavisnost od Španije.

I dok mnogi hrle na atraktivne meksičke destinacije, prestonica zemlje je grad bogat istorijom, a ujedno moderan. Smatra se najnaseljenijim gradom na tlu Severne Amerike.

Bilo da odlučite da se provozate drvenim brodićem i slušate marijače ili da se penjete na drevnu piramidu ili uživate u nekom od najpoznatijih restorana, razloga za posetu Meksiko Sitiju ima na pretek.

Grad bogate istorije

Stvoren od strane drevnog astečkog naroda, Meksiko Siti je grad izuzetno bogate istorije, koja je uočljiva na svakom koraku.

Čuvene bašte na vodi koje se nalaze u gradskoj četvrti Sočimilko su posebno atraktivne turistima, te se sa razlogom nalaze na listi svetske kulturne baštine UNESKO.

 
 
 
Погледајте ову објаву у апликацији Instagram
Објава коју дели @NME (@native.mexican.empire)

U blizini su otkriveni i ostaci starog grada iz vremena pre Asteka, gde je pronađeno 75.000 artefakata.

 
 
 
Погледајте ову објаву у апликацији Instagram
Објава коју дели Centro Histórico / CDMX (@centrohistorico)

Nakon penjanja uz oko 250 stepenika do vrha Piramide sunca, turisti mogu uživati u zanimljivom restoranu, koji se nalazi u unutrašnjosti pećine.

Još jedno nezaobilazno mesto za ljubitelje istorije je i Kojoakan, jedno od najstarijih gradskih naselja. Ponosi se španskom kolonijalnom arhitekturom, kaldrmisanim ulicama, u kojima se nalaze zanatske radnje, pijaca, kafići i parkovi.

Upravo je u tom delu grada živela i čuvena Frida Kalo. Njena kuća je danas muzej, u kome su izložena njena umetnička dela i haljine, ali i drugi detalji iz života ove, svetski poznate umetnice.

Moderne gradske četvrti sa zanimljivim aktivnostima

Starinske vile u Meksiko Sitiju su prekrivene šarenim fasadama i puzavicama, u kojima su danas smešteni interesantni restorani i kafići u trendi Roma North predgrađu.

Jedan od barova u popularnoj aveniji Alvaro Obregon se već godinama svrstava među 50 najboljih barova u celom svetu.

Tu se mogu naći i barovi, u kojima se može uživati u džez muzici, ali i oni koji nude specijalitete „meksičkog veštičarenja“.

 
 
 
Погледајте ову објаву у апликацији Instagram
Објава коју дели Ari Quiroz (@ariannaqui)

Odmah pored ovog predgrađa je i La Kondesa, koja je omiljeno mesto za ljubitelje trčanja, ali i za vlasnike pasa.

Ako se krene u pravcu severozapada, nailazi se na Polanco, luksuzni kvart poznat po brojnim brendiranim prodavnicama najprestižnijih meksičkih i svetskih dizajnera.

Ništa bez hrane

Naravno da ne može da se pomene Meksiko Siti, a da se ne pomenu i čuveni takosi. Klasični takos od uličnih prodavaca košta oko 1 dolar, kako navodi Travel and leisure, budući da se meksička hrana uglavnom smatra jeftinijom.

 

 
 
 
Погледајте ову објаву у апликацији Instagram
Објава коју дели UNAM Sin Fronteras ® (@unamsinfronterasoficial)

To svakako ne važi za sve restorane. Primera radi, restoran „Pujol“, koji se nalazi na visokom 12. mestu među 50 najboljih restorana sveta nudi vrhunsko iskustvo meksičke kuhinje.

 
 
 
Погледајте ову објаву у апликацији Instagram
Објава коју дели WENDY GLEZ | HEALTHY LIVING 🕊 (@dailyfete)

Nalazi se u luksuznom predgrađu Polanco i nudi gostima degustacijski meni od 7 jela, koji se sastoji od tradicionalnih jela iz različitih krajeva.

(Aleksandra Blažević/Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA