≫ 

Palestina kao turistička destinacija? Evo kako je uopšte jedan turista iz Srbije može obići

Ako se odvažite da posetite Palestinu, trebalo bi da znate da je potrebna viza, a za nosioca putnog lista u tranzitu dozvolu izdaje Izrael

  • 3
Vitlejem; foto screenshot Youtube/Al Jazeera Balkans Vitlejem; foto screenshot Youtube/Al Jazeera Balkans
Vitlejem; foto screenshot Youtube/Al Jazeera Balkans Vitlejem; foto screenshot Youtube/Al Jazeera Balkans

Zemlja koja se nalazi na Bliskom istoku i zvanično je delimično priznata, ujedno je i većinom pustinjska zemlja koja i te kako ima šta da ponudi turistima, ali je to isto zemlja u kojoj su česti konflikti.

Palestina grad Jerusalim zvanično smatra glavnim u zemlji, iako je to glavni grad Izraela, što je još jedan od mogućih konflikata vezano za Palestinu.

Inače je glavni grad Ramala, odnosno Istočni Jerusalim.

Nezavisnost je Palestina stekla 15. novembra 1988. godine, kada je ona proglašena, dok je priznata 29. novembra 2012. godine.

Valute u ovoj zemlji su egipatska funta, zatim izraelski šekel i jordanski dinar.

Konflikt između Palestine i Izraela

Bez želje da se bavimo politikom, ukratko ćemo se osvrnuti na istoriju konflikta u Pojasu Gaze.

Deo Arapskog kalifata je Palestina bila od 7. veka. A četiri veka kasnije biva osvojena od strane krstaša. Zatim ulazi u sastav države Ajubida, pa opet četiri veka kasnije se nalazi u sastavu Osmanskog carstva.

Britanska kolonija Palestina postaje po završetku Prvog svetskog rata, a 1947. godine je zvanično predložena podela na nezavisnu jevrejsku državu i na nezavisnu arapsku državu. Ipak, tom prilikom je stvorena samo nezavisna jevrejska država, što je danas Izrael.

Međutim, ta zemlja je osim svojih teritorija prigrabila i pojedine delove države Arapa, što je danas Palestina. Pojas Gaze i Zapadna obala tada nisu ušli u sastav Izraela, pa su bili u sastavu Egipta i Jordana.

Međutim, 1967. godine i jednu i drugu oblast osvaja Izrael, pa od 1994. do 2004. godine tu funkcioniše Autonomna palestinska narodna samouprava.

Zatim se 2004. godine zvanično iz Pojasa Gaze izraelska vojska povlači, ali i dalje se kontroliše Zapadnu obalu. Palestinska organizacija Hamas, koju konkretno Evropska zajednica smatra terorističkom, je u Pojasu Gaze 2007. godine kada je preuzela kontrolu, formirala i sopstvenu Vladu, koja je suprotstavljena Vladi na Zapadnoj obali.

Palestina; foto Pixabay foto Pixabay

Generalna skupština organizacije Ujedinjenih Nacija je Palestinu kao posmatrača u nepunopravno članstvo primila 29. novembra 2012. godine.

Turizam u Palestini

Ako se uprkos svemu ovome odvažite da posetite Palestinu, trebalo bi da znate da je potrebna viza, a da za nosioca putnog lista u tranzitu dozvolu izdaje Izrael, kako je navedeno na zvaničnom sajtu Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije.

Važno je da znate i to da Izrael kontroliše sve prelaze prema Zapadnoj obali, osim ako postoji ka Jerihonu improvizovani kontrolni punkt, kada kontrolu treba da izvrše pripadnici snaga bezbednosti Palestine.

Kada se prelazi na zapadnu obalu, kontrola je vrlo oskudna, dok je ona izuzetno jaka prilikom povratka u Izrael.

Jedini granični prelaz, koji se nalazi van teritorije Izraela je pod zvaničnom kontrolom Egipta. Samim tim Egipat određuje radno vreme prelaza, te prohodnost i vrši nadzor.

Palestina; foto Pixabay foto Pixabay

Možda je najbitnija informacija za sve turiste da apsolutno sva administrativna pitanja, koja su vezana za boravak na teritoriji Palestine se nalaze u nadležnosti koordinacionog tela Ministarstva odbrane Izraela za komunikaciju sa Palestinskom upravom.

Praktično rečeno, ako turisti žele da stignu do Zapadne obale Palestine, oni moraju proći i teritorija Izraela. Ali, ako neko želi da poseti Pojas Gaze, u tom slučaju je nadležnost u egipatskim rukama.

Upravo zato Palestina nije u mogućnosti da izda vizu bilo kome.

Većina dostupnih putnih aranžmana podrazumeva posetu Izraelu, uz izlet do Vitlejema uglavnom, jer je to svakako sigurnija varijanta.

Obično naši turisti idu do Tel Aviva, odakle postoje organizovane ture prema Palestini, ali su to sve uglavnom kraći izleti.

(Aleksandra Blažević/Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Lejla

    21. januar 2021 | 21:58

    Bolje je zaobići...nego obići...

  • severne legije

    22. januar 2021 | 00:44

    To nije Palestina. To je izrael. Sve. Palestina je pokrajina Izraela i veštački je otrgnuta od Izraela i proglašena za samostalnu. Muslimanski lobi je to postigao parama. Petro dolarima. Palestinci su Arapi. Nema Palestinaca. Samo Arapi. I oni su uljezi, potisnuli su Jevreje čistim nametanjem.

  • izrael

    22. januar 2021 | 01:26

    sve je to izrael

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA