• 11

Putujte u ritmu kubanskog plesa kroz Havanu i upoznajte najveseliji narod na svetu

U glavnom gradu Kube život je aktivan 24 sata; nakon prelepog zalaska sunca magičan ritam zvuka povešće vas u lokalne barove gde ples traje do jutarnjih časova

  • 11
Kuba, Hvana

Foto: Pixabay.com

Nije čudo da je Havana izazov svakog fotografa, slikara, ali i zaljubljenika u svaku granu umetnosti. Dominacija boja i ritam koji na fenomenalan način budi sva čula, dovodi mnoge radoznale posetioce u "carstvo razbribrige" i dobrog provoda.

Tokom prvih vekova Havane, njena ogromna prirodna luka bila je ispunjena španskim brodovima sa blagom koji su čekali da se vrate kući. Uskoro su se na ovoj stenovitoj obali postavile sirene da pevaju putnicima.

Kuba

Foto: Pixabay.com

Revolucija 1959. pomela je sve to, ali je, istina, samo pomela drugi sloj u pola milenijuma gradskog života. Ako je Havana 1820. bila najintrigantniji i najlepši ritmičan grad Novog sveta, to su stvari koje se nisu promenile još od dvadesetih godina prošlog veka, napisao je Džošua Dželi-Šapiro u svojoj knjizi „Ostrvski ljudi“ iz 2016. godine. To i dalje ostaje ispod kore propadanja i politike. Kojimar, ribarsko selo, bilo je mesto gde je Ernest Hemingvej držao svoj ribarski čamac, Pilar.

Međutim, u susednom Alamaru, gde su izbeglice iz ratova u Latinskoj Americi stvorile zajednicu, restoran Kankulero ima tablu na kojoj stoji natpis Hemingway nunca estuvo aquí  (Hemingvej nikada nije bio ovde).

Povratak u budućnost

Havana je glavni grad Kube koja čini najveće karipsko ostrvo koje se nalazi u izazovnom komšiluku - na severu su SAD kao političke neistomišljenice, a na zapadu Meksiko, dok su na jugu Kajmanska ostrva, Jamajka.

Dva najbitnija utvrđenja u Havani koje prati burna istorija su Del Moro i San Karlos Dela Kabanja. Kuba se vremenom razvijala i postala treća najveća zemlja sa najvećom srednjom klasom na zapadnoj polulopti. Izgradnja hotela postala je mamac za mnoge širom sveta, ali i mafijaškim bosovima koji su namirisali ogroman potencijal za prljave poslove, a sve zbog prohibicije u SAD. Najpoznatiji hotel koji je i dans namenjen onima sa dubokim džepom je Nasional. Ovde teško da može da boravi Kubanac, jer su cene takve da jednodnevni boravak u ovom hotelu ne može da pokrije prosečna plata na Kubi.

Havana, Kuba

Foto: Pixabay.com

Za Nasional, odakle se oseća duh Havane koju zovu i Pariska riva, potrebno je, uprkos ceni, bukirati ga i nekoliko meseci ranije.

Zbog ekonomski loše situacije, mnogi Kubanci su se preselili na susednu Floridu. Međutim, uprkos lošim uslovima za život, temperament i vedar duh mogu se osetiti na ulicama Havane.

Kuba

Foto: Pixabay.com

Na svakom koraku primetni su prelepa kolonijalna arhitektura, ali i prekrasni oldtajmeri koji su svakako zaštitni znak prestonice. U starom delu Havane srešćete se sa istorijom i najvećim blagom Kube.

Verovali ili ne, Kuba ima najveću stopu pismenosti u svetu jer je školovanje obavezno, a najveću impresiju ovog ostrva izazivaju upravio Kubanci. Nasmejani i veseli, svi problemima odolevaju s fascinantnim optimizmom koji im je ostavio u amanet neustrašivi vođa Fidel Kastro, ali i najpoznatiji revolucionar Če Gevara.

Kuba

Foto: Pixabay.com

Bitno je napomenuti i da je Kuba vodeća zemlja u svetu po broju lekara po glavi stanovnika (70.000 lekara).

Ono što Kubance izdvaja od mnogih nacija jeste ponos i otvorenost. Prilikom komunikacije uvek će vas gledati ravno u oči, možda i zbog činjenice da vrlo malo koriste internet, a većina i dalje koristi fiksni telefon, a ne mobilni.

U Havani život je aktivan 24 sata; nakon prelepog zalaska sunca magičan ritam zvuka povešće vas u lokalne barove gde ples traje do jutarnjih časova.

Kuba, cigara

Foto: Pixabay.com

Ovu priču o jednoj čudesnoj zemlji treba završiti s čuvenim kubanskim cigarama traženim u čitavom svetu, a zbog čega su one toliko popularne, mogu reći i zakleti nepušači koji su probali ovu vrstu užitka.

(Aleksandra Blažević/Telegraf.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Cuba libre

    Kuba je mogla postati divna zemlja da je nisu uzjahala braca Kastro i iscedili kao limun. Nazalost sloboda iako se nazire nije blizu,a njihova navodna veselost je potpuno slomljen duh i moral onih koji nisu mogli da pobegnu. Braca Kastro su dugo uzivala zastitu SSSRa tako da je nestala svaka nada da ce se zemlja osloboditi i sloboda je trazena samo u bekstvu u susedne SAD. Danas kada bi mogli bez mnogo muke da skinu truli i korumpirani rezim oni za to vise nemaju snage.

  • Драгојло

    Нису ни свесни колико су срећни!

  • Kiza

    Bio sam u Havani pre tri godine i mogu vam reci da sem sto sam pukao puno novca skoro me ništa nije oduševilo.

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima