Forbs odabrao 5 najlepših vodopada na svetu: Plitvice na vrhu liste

Prema Forbsu, ovo su najlepši vodopadi na svetu viđeni u zimskom periodu

  • 3
Plitvička jezera Foto: Youtube/Printscreen/Outdoors Croatia

Da priroda svojom lepotom oduzima dah u bogatom carstvu flore i faune u bilo kom godišnjem dobu, dokazuju Plitvička jezera i pejzaž u kom posetioci ovog Nacionalnog parka mogu da uživaju.

Ma koji video snimak odabrali na Jutjubu, lepota ovog okruga kojim se Hrvatska ponosi, rečima se ne može opisati. Stoga i ne čudi što je Forbs uvrstio prelepe vodopade koje krase jezera u 5 najlepših destinacija na svetu, naročito u zimskom periodu.

Nacionalni park Plitvička jezera

Nacionalni park Plitvička jezera zimi krase zaleđeni plavi vodopadi i šuma koju prekriva sneg. Vode koje su tekle preko krečnjaka tokom hiljada godina stvorile su remek delo. Nacionalni park u središnjoj Hrvatskoj zauzeo je željeno mesto na UNESCO-voj listi svetske baštine. Park ima 16 jezera i pet puta više vodopada.

Gadafos vodopadi na Islandu

Ne samo da su slapovi na ovom islandskom odredištu intrigantni, već je intrigantna i njihova istorija. Legenda kaže da je, kada je Island 1000. godine prihvatio hrišćanstvo kao zvaničnu religiju, to je učinio i paganski sveštenik Torger Torkelson. Kao znak posvećenosti novoj veri, bacao je idole starih nordijskih bogova u vodopade. Danas Godafos u prevodu znači „vodopadi bogova“, a polukružni luk kaskadnih padova pruža zadivljujući panoramski pogled. Ovo mesto na severu Islanda smatra se delom rute razgledanja Dijamantskog kruga.

Ledene pećine Apostolskih ostrva u Viskonsinu

Talasi duž jezera Superior, plus obrazac smrzavanja i odmrzavanja tokom vekova, oblikovali su obale širom Nacionalnog jezera Apostolskih ostrva, sačinjene od lanca od 21 ostrva. Majka priroda je urezala lukove i prolaze u liticama, čineći obalu jezera traženim odredištem i leti i zimi. Poseta pećinama zavisi od zamrzavanja.

Planina Jantaj u kineskoj provinciji Henan

Park od 59.000 hektara u okrugu Šiuvu u provinciji Henan, planina Jantaj je geografski blagoslovena šumom, stotinama egzotičnog cveća, retkog bilja, kao i vodopadima, klisurama i jezerima. Ovde delimično zaleđeni vodopadi stvaraju spokojan zimski prizor.

Vodopadi Minehaha u Mineapolisu, Minesota

Dokazujući da su regionalni parkovi jednako zaslužni za obožavaoce kao i nacionalni parkovi, vodopad Minehaha u Mineapolisu ima veličanstveni vodopad od 53 metra koji privlači pažnju. Ovde je smrznuta voda stvorila predivan efekt plave i zelene boje.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • alal vera alal vera

    24. januar 2021 | 19:56

    kaze kanadjanin amerikancu : na nijagarinim vodopadima pogled sa nase strane je mnogo lepsi ! da kaze amerikanac zato sto gledate u ameriku.

  • Korana

    24. januar 2021 | 18:58

    Plitvicka jezera najljepsa.

  • brazil

    24. januar 2021 | 18:13

    iguasu vodopadi (iguazu)

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA