≫ 

Španija željno iščekuje turiste: Vlastima je zdravstvena sigurnost na prvom mestu

Imidž ove mediteranske zemlje kao turističke destinacije nije toliko ugrožen tokom pandemije

  • 0
Majorka, Palma Nova Foto: Pixabay.com

Ministarka turizma Španije je navela da se nada da će se turizam oporaviti do kraja proleća i da postoji nada da će zemlja moći da ugosti međunarodne posetioce.

Nakon izjave španskog premijera Pedra Sančeza, koji je sugerisao da će zemlja biti „bolje pripremljena“ krajem leta - kada očekuje da 70% stanovništva bude vakcinisano, Rejes Maroto, ministarka turizma Španije je izjavila da se zemlja nada do kraja proleća međunarodnim posetiocima.

Takođe je dodala i da su napori usredsređeni na kontrolu pandemije, zatim na ubrzanje procesa vakcinacije i na garantovanje bezbednosti turista. 

Napomenula je i da španska Vlada želi da primi međunarodne turiste što je moguće pre, dodajući da je uvođenje vakcina u Evropi pružila nadu.

- Naš prioritet u 2021. godini je ponovno aktiviranje turizma i nastavak sigurne mobilnosti na globalnom nivou što je pre moguće. Radimo na usvajanju zajedničkog okvira niza planiranih akcija za pružanje poverenja turistima, prenosi Travel Weekly izjavu španske ministarke turizma, koja je dodala:

- Nadamo se da će krajem proleća, a posebno tokom leta, međunarodna putovanja biti nastavljena i da će putnici za svoju destinaciju odabrati Španiju.

Ministarka je do rekla da je zdravstvena sigurnost prepreka turističkim putovanjima, ali da ona ipak neće imati dugoročni uticaj na Španiju kao destinaciju i ukazala je na izveštaj Tourespana, koji sugeriše da imidž zemlje kao turističke destinacije nije toliko ugrožen tokom pandemije.

Tokom 113. sastanka svetske Turističke organizacije Ujedinjenih nacija je izjavu dao i premijer Pedro Sančez nešto ranije.

Dnevni bilten Majorke je bio među španskim medijima na engleskom jeziku, koji su izvestili da je Sančez rekao da je „uveren“ da će „kada se vakciniše 70% stanovništva Španija „postepeno“ biti pripremljena za prijem stranih turista“.

Mallorca, Majorka, ostrvo, Španija, plaža, more, turizam, turisti Foto: Tanjug/AP

Dnevnik Sun je citirao Sančeza koji je rekao:

- Naš unutrašnji plan je promovisanje strategije koja uključuje vakcinaciju španskog stanovništva na najvišem mogućem nivou. Mi smo već deveta zemlja na svetu u procesu vakcinacije i jedna od prvih zemalja u Evropi. A mi ćemo napredovati sa vakcinacijom po najvišoj stopi dok ne dostignemo cifru od 70% populacije sa imunitetom do kraja leta. Ovo će omogućiti Španiji da se postepeno bolje pripremi za prijem međunarodnih turista.

U službenim preporukama Svetske turističke organizacije Ujedinjenih nacija i sledećim koracima je navedeno da vakcinacija otvara „kritičan prozor mogućnosti za borbu protiv pandemije korona virusa i promoviše sigurno ponovno preuzimanje međunarodnih putovanja zajedno sa drugim merama za ublažavanje rizika poput testiranja na kovid 19“.

majorka, španija, plaža Foto: Pixabay.com

A tom prilikom je pozvano na pojačanu koordinaciju i upotrebu sertifikata o vakcinaciji, kako bi se ubrzala primena zajedničkih, usklađenih principa u vezi sa putovanjima, kao i protokola i dokumenata.

Ova institucija je saopštila da podržava standardizaciju protokola testiranja i sistema sertifikacije, koji su zasnovani na zajednički dogovorenoj evidenciji i usklađeni sa sistemom u svim zemljama, što ima za cilj ponovno sigurno otvaranje granica.

Sve zemlje učesnice su pozvane da osiguraju mere koje utiču na međunarodni saobraćaj i da rizici budu svedeni na minimum.

(Aleksandra Blažević/Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA