≫ 

Doha i Dubai su biseri Bliskog istoka: Turisti su dobrodošli, ali moraju da poštuju neka pravila

Pre nego što posetite Bliski Istok, dobro je da znate i koji zakoni tamo važe, kako biste izbegli neprijatne situacije

  • 4
Doha, Katar Doha / pixabay.com

Bliski Istok je sve češće opcija za odmor naših turista. Ali, mnogi od njih se zbune kada stignu u najveće gradove poput Dubaija u Ujedinjenim Arapskim Emiratima i Dohe u Kataru, jer tek tada saznaju da bi trebalo da poštuju pravila koja u zapadnom svetu ne važe.

Iako su i u Emiratima i u Kataru turisti dobrodošli i domaćini će ih držati "kao malo vode na dlanu", ne mogu baš da se opuste kako su navikli, pogotovo ako se na vreme ne informišu o destinacijama na koje odlaze i zabranama koje ne bi smeli da prekrše.

Šta treba da znate ako putujete u Katar?

Prvo i osnovno što bi trebalo da imate na umu ako odlučite da posetite ovu zemlju, jeste da je gotovo celokupno stanovništvo koncentrisano u gradu Doha i nekoliko okolnih sela.

Doha je čist grad, ali u njemu neprekidno niču nove građevine. Međutim, to se ni u kom slučaju ne odražava negativno na život stanovnika.

U gradu se nalaze brojni šoping centri, a najekskluzivniji kvart Dohe je Perla, u kojoj postoji i prava replika italijanske Venecije.

Da biste zaista uživali u svim lepotama grada, povedite računa o periodu boravka. Temperature tokom zime, odnosno počev od decembra do otprilike polovine marta su oko 27 stepeni, što boravak čini vrlo prijatnim. Već od marta temperature bivaju 30 stepeni i više, da bi u toku letnjih meseci dostizale čak i više od 45 stepeni.

Zato je najbolji period za posetu Kataru između decembra i polovine marta.

Doha, Katar Doha, Katar / Foto: Pixabay

Katar je muslimanska zemlja i treba poštovati pravila ponašanja tamošnjeg naroda. To prvenstveno znači da je najpre potrebno voditi računa o ponašanju na ulici i o oblačenju.

Na privatnim hotelskim plažama strancima je uglavnom dozvoljeno da nose klasične kupaće kostime. Međutim, na javnoj gradskoj plaži to nije slučaj, jer na njoj važe drugačija, znatno stroža pravila.

Trebalo bi da znate i to da u Kataru važe vrlo strogi zakoni, pa se sa opravdanim razlogom zemlja smatra izuzetno bezbednom. Retka su čak i sitnija džeparenja, odnosno krađe.

U ovoj zemlji je strancima dozvoljeno da konzumiraju alkohol, što nije slučaj baš u svim islamskim zemljama. To je moguće i okviru hotela, odnosno hotelskih restorana, ali i u barovima koji su licencirani. Međutim, samim tim što je u vlasništvu države glavni distributer alkoholnih napitaka, to je definisana i vrlo visoka cena. Posebno treba voditi računa o zabrani unosa alkohola u zemlju, ali i duvana za žvakanje, kao i elektronskih cigareta.

Šta treba da znate ako putujete u Dubai?

U periodu od novembra pa do februara je Dubai odličan izbor za posetu. Tada se temperature vazduha kreću između 25 i 30 stepeni. Tokom marta i aprila su temperature nešto više, kao i u oktobru, ali je tada primetna i manja gužva.

Ne bi valjalo da u Dubai putujete u toku letnjih meseci, osim ako niste baš, baš ljubitelj vrućina.

Posebna atrakcija ovog grada, osim čuvenog hotela „Burdž Al Arab“, zatim najviše zgrade na celom svetu „Burdž Kalife“ i neobične fontane u njenoj blizini, svakako je i „Global Village“, u kome možete videti mnoge građevine sveta. Naravno, u pitanju su njihove replike, ali vrlo verno urađene.

Dubai Foto: Pixabay.com

Kao i u Kataru, tako i Dubaiju, jednom od sedam emirata, važe strogi zakoni. Podrazumeva se da bi trebalo da vodite računa o načinu odevanja i ponašanja u javnosti. Primarno se misli na ljubljenje na javnom mestu, koje u Dubaiju nije dozvoljeno.

Nije dozvoljeno ni da fotografišete nepoznate ljude, ako im pre toga niste tražili dozvolu, kao ni da pijete ili jedete dok se vozite javnim prevozom.

Alkohol mogu konzumirati stranci, ali isključivo u restoranima i barovima, u kojima je to dozvoljeno.

Iako je zakonom predviđeno da osobe suprotnog pola koje nisu u braku ne smeju da budu u istoj sobi, ne traže svi smeštajni objekti dokaz o tome da su gosti venčani. Mada, kako se zakoni u ovoj zemlji striktno poštuju, trebalo bi i ovu informaciju imati na umu.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA