≫ 

Najviša sekvoja u celom svetu i neobičan vodopad: Upoznajte Nacionalni park Josemiti

Polovinom februara, posetioci najpoznatijeg američkog nacionalnog parka imaju priliku da uživaju u neverovatnom fenomenu

  • 0
Josemiti nacionalni park Foto: printscreen/Youtube/Shawn Reeder

Ne samo da se može pohvaliti najvećim vodopadom na tlu cele Severne Amerike i šumama sekvoje, već je Nacionalni park Josemiti i jedan od najčešće posećivanih, a ujedno i najpoznatiji nacionalni park na tlu celih Sjedinjenih Američkih Država.

Prostire se na površini od skoro 310.000 hektara, a zvanično je osnovan još 1890. godine.

Josemiti je smešten na području planina Sijera Nevade, u Kaliforniji.

Josemitski vodopad

Iako postoje brojni vodopadi u ovom američkom nacionalnom parku, najpoznatiji među njima se smatra i najvećim severnoameričkim vodopadom, budući da se voda obrušava sa čak 739 metara visine.

Samo jednom godišnje, i to u periodu od 12. do 24. februara, na Horstejlu, odnosno čuvenim Josemitskim vodopadima može se videti neverovatan prirodni fenomen. U tom periodu, kada sunce osvetli celu vodenu kaskadu, posetioci imaju prilike da uživaju u pogledu na užarenu tečnost, koja se obrušava sa litice.

I o tome svedoče fotografije onih malobrojnih srećnika koji su imali prilike da budu na pravom mestu u pravo vreme.

Josemiti vodopadi Foto: printscreen/Youtube/Amazing Places on Our Planet

Aktuelne mere u Nacionalnom parku Josemiti

Baš zato što se mnogi avanturisti upravo tokom februara odlučuju da posete ovo mesto, mada posetilaca ima i u toku drugih perioda godine, Nacionalni park Josemiti je uveo određene mere.

Počev od 8. februara, svako ko želi da poseti ovaj nacionalni park mora da ima rezervaciju i mora da nosi zaštitnu masku na licu.

Jedino ko ne mora da ima rezervaciju su gosti koji su ranije već rezervisali noćenje ili se prijavili za kampovanje, odnosno koji su izvršili najam unutar parka, te koji u park ulaze javnim prevozom ili u okviru organizovanih poseta, u koje je uvršten i obilazak parka.

Ograničenja su na snazi i u periodu koji se smatra najpopularnijim za uživanje u ovom prirodnom fenomenu, odnosno između 12 i 19 časova, počev od 12. februara pa do 24. februara, za sada. Posetioci će biti obavešteni i o tome da ako ne budu poštovane sve propisane mere, ulaz u park može biti ograničen.

Džinovska sekvoja

U Nacionalnom parku Josemiti se nalazi i drvo sekvoje, visoko 64 metra, koje se smatra jednim od najviših u celom svetu.

Južno od Josemitske doline se uočava i deo poznat kao Mariposa šuma. Među oko 500 stabala džinovske sekvoje, koliko ih broji ova šuma, jedno je posebno interesantno. S obzirom na to da je njegova starost procenjena na više od 2.700 godina, smatra se najstarijim.

A osim sekvoje, Nacionalni park Josemiti je dom i takozvanog šećernog bora, ali i hrasta, alpske kukute i pacifičkog drena, kao i drugih biljnih vrsta. U njemu obitava oko 240 vrsta ptica i oko 80 vrsta sisara.

Video: Orangutanu pala klapna pred dolazak nove grupe turista

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA