≫ 

Za statuu Male sirene pozirale su dve žene: Atrakcija glavnog grada Danske krije burnu istoriju

Ako posetite Kopenhagen, ne propustite da izbliza vidite i statuu koja je jedan od simbola grada

  • 2
Mala sirena, Kopenhagen Foto: Pixabay

Od trenutka kada je zvanično postavljena 1913. godine, statua poznata kao Mala sirena postala je simbol Kopenhagena. Do sada ju je videlo na stotine hiljade turista iz celog sveta. Istorija ove statue je posebno zanimljiva. 

 
 
 
Погледајте ову објаву у апликацији Instagram
Објава коју дели Vishal Kondabathini (@vishalkondabathini)

Mala sirena kao simbol Kopenhagena

Sin osnivača čuvene kompanije „Karlsberg“, Karl Jakobsen je 1909. godine angažovao umetnika Edvarda Eriksena i pokrio sve troškove izrade ove statue.

Po tvrdnjama, umetnik je inspiraciju pronašao u bajci Hansa Kristijana Andersena, koja je kasnije ovekovečena i u Diznijevom filmu „Mala sirena“.

Zanimljiv je podatak da je prilikom izrade ove statue umetniku poziralo dvoje ljudi. Budući da je Elen Prajs, tadašnji model i balerina, odbila da pozira naga, to je umetnik iskoristio samo njeno lice za izradu statue. Za izradu tela statue umetnik je inspiraciju potražio u telu svoje supruge Eline, prenosi The travel.

Kako stići do čuvene statue?

Ukoliko ste ljubitelj biciklizma, vrlo je verovatno da ćete Kopenhagenom biti oduševljeni. Smatra se da u gradu postoji više bicikala nego automobila. Upravo to je i jedan od načina da posetite statuu Male sirene.

Druga opcija jeste da iznajmite skuter, a možete se odlučiti i na izlet brodom.

 
 
 
Погледајте ову објаву у апликацији Instagram
Објава коју дели Louise Søborg (@louisehsl)

Ipak, nemojte biti iznenađeni ako ova statua ne bude tako fascinantna kao što se predstavlja. Naime, s obzirom na njenu poziciju i činjenicu da je izrađena od bronze, sasvim očekivano dolazi do korozije materijala od koga je izrađena. Uprkos tome, ova gradska atrakcija je definitivno vredna posete.

Nažalost, treba znati i to da je ona često na meti vandala. Ali nadajmo se da to neće biti slučaj baš kada vi krenete put Kopenhagena.

Šta još treba da znate o ovoj atrakciji?

Nekoliko puta tokom više od 100 godina, koliko postoji, Mala sirena je bila obnavljana. Tako se događalo da u određenim periodima na statui nedostaje glava ili ruka. Uglavnom je to bila posledica već pomenutog vandalizma.

 
 
 
Погледајте ову објаву у апликацији Instagram
Објава коју дели KatrineHolstKjærsgård (@katrineholstkjaersgaard)

S obzirom na to da je u pitanju zaista jedna od najposećenijih atrakcija grada, to se lako može desiti da naiđete na velike gužve. Logično je, jer svi žele da vide kako Mala sirena izgleda izbliza i, naravno, da se u njenoj blizini fotografišu.

I na kraju, iako na fotografijama ne izgleda baš tako, ova statua zapravo nije toliko velika. Nemojte biti razočarani kao i mnogi turisti, već uživajte u njenoj lepoti.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Crni

    16. februar 2021 | 18:34

    Bio i vidio, opasno glupa atrakcija, mnogo ljudi u redu za slikanje, glupost opasna....Danci napravili atrakciju od nicega......

  • Lejla

    16. februar 2021 | 19:48

    Da mi je znati koja je pozirala za našu kupačicu u Podgorici...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA