Ovaj sat u Pragu mami turiste kao magnet, a o njemu kruži zanimljiva legenda: Zašto je tako poseban?

Astronomski sat pokazuje položaj zvezda, Zodijak, ali i različita vremena

  • 0
prag, sat Foto: Pixabay

U centru Praga na Starom trgu nalazi je katedrala Lund, koju krasi Astronomski sat, poznat kao Praški Orloj. Pokazuje izlazak Sunca i Meseca, dane, godine, mesece i neke glavne planete. Ovo je jedna od najvećih atrakcija u Pragu, pa se na trgu stalno okuplja veliki broj turista koji čekaju da vide izlazak 12 apostola.

Naime, pored toga što meri vreme na više različitih načina, u njemu postoji mehanizam zbog kog se na svaki pun sat iznad časovnika pojave se male statue koje predstavljaju apostole.

Astronomski sat izgradili su 1410. godine kraljevski časovničar Mikulaš iz Kadanja i Jan Šinder, astronom.

Praški Orloj pokazuje srednjovekovnu percepciju vremena, pa on ima i istorijski značaj.

Planeta Zemlja nalazi se u centru sata. Plavi deo ovog kruga predstavlja nebo iznad horizonta. Na satu su na latinskom jeziku ispisane reči istok, zapad, svitanje i sumrak, tako ovaj sat služi i kao orijentir za koordinacije.

Na ovom astronomskom satu nalazi se i zodijak prsten koji predstavlja položaj zvezda na nebu i kreće se prema njihovom položaju.

Na satu se nalaze još tri manja sata koji pokazuju staro češko vreme, srednjeevropsko vreme i vavilonsko vreme. Vavilonsko vreme, inače, razlikuje se po sezoni - sati su kraći zimi, a duži leti, a Orloj je jedini sat na svetu koji je u stanju da ih meri.

Vekovi prolaze, a ovaj sat i dalje kuca

Centralni deo ovog sata završen je 1410. godine, a sat i dalje funkcioniše, što ga čini jednim od najstarijih funkcionalnih satova na svetu. Dešavalo se da se neki delovi sata pokvare, ali su ubrzo bili popravljeni.

Legenda o časovničaru

Legenda tvrdi da je u mračnom srednjem veku u Pragu živeo najtalentovaniji časovničar koji je napravio najlepši sat na svetu, onaj koji je savršeno tačno merio vreme. Da bi bili sigurni da časovničar nikada više neće napraviti još jedan tako lep sat za nekog drugog, njegovi poručioci su ga oslepili, i od tada je sat, po verovanju, proklet.

Legenda takođe kaže da će grad zadesiti velika nesreća ukoliko sat prestane da se održava.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA