≫ 

Let balonom iznad Kapadokije je neverovatno iskustvo: Nastalo je slučajno, a bilo je i zabranjivano

Ako ste bili u Turskoj, a niste leteli balonom iznad Kapadokije, propustili ste da uživate u jednom od najimpresivnijih pejzaža sveta

  • 1

Letenje balonima u Kapadokiji je avantura koju želi da iskusi svaki turista koji dođe u Tursku. Čak ni cena koja se kreće od 100 do 200 evra po vožnji ne predstavlja prepreku onima koji žele da se vinu iznad predivnih pejzaža. Ali, malo je onih koji znaju da je ova atrakcija nastala sasvim slučajno, a jedno vreme je čak bila i zabranjena.

Prvi let balonom iznad Kapadokije dogodio se 1989. godine. Menadžeri poznatog hotelskog lanca osmislili su jedinstvenu reklamnu kampanju za svoje hotele, pa su uvezli dva balona koja su letela kao pokretna reklama za „Robinson Lodge“. Godinu dana kasnije turske vlasti su zabranile letove balonima za strance.

foto Pixabay foto Pixabay

Međutim, 1991. održano je takmičenje profesionalnih letača balona sa toplim vazduhom iz celog sveta. Posle ove prve vizuelne predstave osnovana je prva kompanija za balone iza koje su stala dvojica pilota sa jednim privatnim investitorom. Odlučili su da osnuju svoju kompaniju koja je ponudila atraktivan let balonima zainteresovanim turistima.

Meštani Kapadokije u početku nisu blagonaklono gledali na ovaj biznis poduhvat, ali su, uvidevši koliko je interesovanje turista za let balonom, promenili mišljenje. Malo po malo, počeli su i sami da se upuštaju u ovaj biznis, otvarajući kompanije koje pružaju ovu atraktivnu uslugu.

Danas ih ima 25 i sve zajedno imaju 250 balona, ali, nažalost, ne mogu svi da se vinu u visine u isti mah. Vlasti su dozvolile da iznad Kapadokije u isto vreme može da poleti „samo“ 160 balona.

Statistike kažu da u proseku čak 500.000 ljudi godišnje u Kapadokiji uživa u ovom neverovatnom iskustvu, naravno ukoliko to dozvole vremenske prilike.

Najbolje vreme za letenje balonom iznad Kapadokije je pre izlaska sunca. Naime, da bi se baloni sa toplim vazduhom dizali na nebu, temperatura mora da bude na najnižoj dnevnoj tački.

foto Pixabay foto Pixabay

U jednu korpu može da stane od 10 do 28 putnika, a let traje od 45 do 70 minuta. Leti se na visini od oko 600 metara i preporuka je da, bez obzira na doba godine kada se odlučite da krenete u ovu avanturu, budete što toplije obučeni.

Svaki balon se sastoji iz korpe i kupole balona, a baloni se u vazduhu održavaju pomoću razlike u težini između spoljnog vazduha i unutrašnjeg toplog gasa koji ide u vrh kupole balona i diže balon uvis.

Kada završite let, dobijate sertifikat kao potvrdu da ste leteli balonom iznad Kapadokije, što je mnogim turistima najlepša uspomena iz Turske.

foto Pixabay foto Pixabay

Preduzimljivi biznismeni otišli su korak dalje, pa su ponudili vožnju balonom zaljubljenim parovima, i to po specijalnoj ceni. Mladić koji želi da zaprosi devojku među oblacima trebalo bi da iskešira 1.000 evra za ovu romantičnu prosidbu.

Još nijedna nije odbila verenički prsten ponuđen na 600 metara iznad zemlje.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA